»Kojná« přes papoušky: Pyrura nejsou ptáci, to jsou klauni, mazlové a kámoši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

»Kojná« přes papoušky: Pyrura nejsou ptáci, to jsou klauni, mazlové a kámoši!

Někdy je potřeba je dokrmovat
Někdy je potřeba je dokrmovat (Foto Aha! - Karel Kopáč a archív Vítězslava Eliáše)

Dostává se jim dokonalé miminkovské péče; krmí je, švitoří na ně, piplají se s nimi, málem je i přebalují. Jenomže tady jde o papouška, což je na jednu stranu groteskní, ale musí to tak být… Ing. Vítězslav Eliáš (53) se věnuje chovu papoušků rodu pyrura. A je tak trochu »kojná« přes papoušky. S nimi se vážně musí zacházet jak s novorozeňaty. Část odchovů totiž ručně dokrmuje a mláďata nabízí jako mazlíčky do domácností.

Začátky chovu

Druhu pyrura, jihoamerickému papouškovi z pralesů Amazonie, pan Eliáš propadl okolo roku 2000. „Vždy mě lákalo něco nového, nevyzkoušeného. Tito papoušci byli do té doby pro Evropu neznámí,“ říká Eliáš. S manželkou zkoušeli dokrmovat první kousky a vzápětí o ně začal být velký zájem. Pak se Česku objevili mutační ptáci – druh pyrura zelenolící. Genetika, kombinace a křížení těchto papoušků jsou pro chovatele velmi vzrušující. „Mám zhruba kolem osmdesáti papoušků,“ vysvětluje. Cena se pohybuje od 2 000 korun až do 4 000 korun za kus. Tím, že je dokrmujete, získávají k člověku vztah a jsou vlastně od malička ochočení…

Dokrmování

Rodiče sice hnízdili jako o život, ale později líhnutá mláďata opomíjeli a ta postupně zaostávala a nejmladší hynula. A tak se zrodila myšlenka zkusit umělý odchov. Papoušci, kteří se »nepovedou« a rodiče je nechtějí, se ručně dokrmí a prodávají se jako mazlíčci. „O ty je opravdu velký zájem, za tři roky už jsme dokrmili nejméně sto kusů,“ vysvětluje Eliáš.

O svoje pyrury se stará s láskou. „Po mnohaletých zkušenostech mohu říci, že umělý odchov pyrurů není problematický. Při dodržení všeobecně známých zásad je pyrura vděčný svěřenec i strávník. Mláďata odebírám nejdříve v době kroužkování asi 12. den po vylíhnutí, pokud mě jejich rodiče svou selektivní péčí přinutí, tak i dříve. O mláďata se staráme společně s manželkou, krmíme je pomocí stříkačky a s dobrým výsledkem máme vyzkoušené dokrmovací směsi,“ prozrazuje své know how.

I když je to piplačka, dělají to láskou. Směsi míchají ve vodě jako kaši pro mimina, musí mít tělesnou teplotu a ptačímu novorozenci musíte pochopitelně pomoct… No, a když si bumbrlíčka dobře vykrmíte, dožívá se v průměru až dvaceti let.

Časová náročnost

V domě má pan Eliáš velké klece i budky, kde pyrury chová. Když jsou malincí po vylíhnutí, tak se krmí každé dvě hodiny, ale starším okroužkovaným jedincům stačí kaše jednou za šest hodin. Hodně záleží na tom, kolik papoušků je na dokrmení potřeba. Dokrmují se asi měsíc a půl. A jak často se jim musí věnovat? „Hodně, musí mi pomáhat i dcery a manželka,“ dodává.

Je to práce na plný úvazek, jako byste měli hospodářství, tedy od rána do večera. Kupříkladu vyčištění krmítek a krmení nakrájeným ovocem a zeleninou trvá navíc hodinu ráno a hodinu večer. Mezi tím vyžadují ptáčci svoji kašičku z injekční stříkačky…




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.