Eva (65): Splatila jsem 128 tisíc a nevím, za co jsem dlužila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Eva (65): Splatila jsem 128 tisíc a nevím, za co jsem dlužila!

Babička osmi vnoučat a čtyř pravnoučat Eva Bystroňová je zoufalá. Všechna data z počítače jsou pryč.
Babička osmi vnoučat a čtyř pravnoučat Eva Bystroňová je zoufalá. Všechna data z počítače jsou pryč. (Foto Aha! – Ivana Žáková)

Vydělávají na lidském neštěstí.“ Tak popsala své zkušenosti s exekutory důchodkyně Eva Bystroňová (65) z Ostravy. Exekutoři jí totiž podle ní neoprávněně vymazali ze zabaveného počítače důležitá data, včetně pracovních, i celé rodinné album.

Do existenčních problémů se žena dostala poté, co ji v opilosti surově zmlátil její bývalý druh. S těžkými zlomeninami byla deset měsíců na nemocenské, on sám skončil před soudem a dluží jí 150 tisíc. Když si konečně našla novou práci, objevili se jednoho dne u jejích dveří exekutoři i se zámečníkem.
„Byla jsem z toho v šoku. Nepřišlo mi předtím žádné vyrozumění, že něco dlužím. Exekutoři neměli ani žádný úřední dokument, kde by bylo rozepsáno, co komu dlužím. Jen na vizitce částku 128 tisíc korun,“ říká Eva Bystroňová.

Policie nepomohla       

Okamžitě zavolala policii. Té exekutoři sdělili, že si jdou věci jen označit. „Když ale policie odešla, začali se chovat arogantně a hned mi z domu odnesli televizi, domácí kino a počítač. Volala jsem znovu policii, kde mi sdělili, že jsem si ty věci měla schovat,“ pokračuje dále žena.
Sehnala peníze a dluh začala hned platit.

Během tří měsíců splatila polovinu. Šlo jí hlavně o počítač, protože pracovala pro kabelovou televizi a měla v něm důležitá data zaměstnavatele, bez nichž nemohla dělat svou práci. A exekutoři jí paradoxně ve vydělávání peněz bránili. „Jela jsem za nimi až do Přerova, ale neumožnili mi stáhnout si z počítače data,“ řekla žena, která se poté obrátila na Exekutorskou komoru ČR.  „Exekutor by rozhodně měl umožnit, aby si dlužník data ze svého počítače stáhl a mohl nahlédnout do svého spisu,“ dozvěděla se žena od mluvčí komory Moniky Zajícové.

Prázdný disk   

„Je to strašné. Já ani dodnes nevím, za co jsem tak vysokou částku dlužila. Uvědomuji si pouze dopravní nehodu, kdy po mně chtěl druhý řidič zaplatit 35 tisíc,“ vzpomíná Eva Bystroňová.
Ještě větší šok zažila, když si po splacení vymáhané částky celá šťastná pro počítač přijela. „Uvnitř jsem našla mazací disk. Ti exekutoři mně z počítače vymazali všechna data. Ta pracovní jsou nenahraditelná, stejně jako kronika, kterou si rodina u mě schovávala. Byly tam všechny snímky mých osmi vnoučat a čtyř pravnoučat,“ řekla se slzami v očích důchodkyně.

Exekuční komora ČR říká:

„Za co paní Bystroňová dlužila, není známo ani soudnímu exekutorovi. Tato informace k němu ve většině případů ani nedoputuje, protože mu nepřísluší ji posuzovat. Soudem je mu pouze určena částka, kterou má vymoci. O dluhu a následné exekuci rozhoduje výhradně soud. Není ani možné domnívat se, že soudní exekutor prováděl exekuci bez úředního dokumentu.

Usnesení soudu o nařízení exekuce je samozřejmě doručováno i dlužníkovi. Pokud si paní Bystroňová řádně přebírala korespondenci, určitě by se o dluhu včas dozvěděla. Co se týče dat uložených v počítači, paní Bystroňová byla v rámci bezplatných právních poraden Exekutorské komory ČR poučena o tom, že si data může zálohovat. Má-li za to, že jí soudní exekutor způsobil svým jednáním škodu, nechť se na něj se svým nárokem obrátí.

Exekutorská komora ČR pak může na základě jejího podnětu přezkoumat další uváděné okolnosti. Jedná se však o několik let starou kauzu, v níž žádná stížnost dosud podána nebyla. Navíc paní Bystroňová čelí dalším třem exekucím. Připomeňme také, že pokud se sepsaný počítač prodává v dražbě, musí z něj být odstraněna data. Nelze jej dražit s fotografiemi a osobními údaji dlužníka. Tato úprava slouží k ochraně zájmů dlužníka na soukromí. Jde tedy o to, kdy se paní Bystroňová dostavila k provedení zálohy.  V takových případech je potřeba využít svého práva na zálohování údajů co nejdříve, nikoliv těsně před dražbou movitých věcí.“

Autor:  Ivana Žáková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.