Muž je 12 let v komatu. Vědci ale čtou jeho myšlenky! "Nic mě nebolí," vzkázal lékařům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Muž je 12 let v komatu. Vědci ale čtou jeho myšlenky! "Nic mě nebolí," vzkázal lékařům

Fotografie
Fotografie (internal)

Chtěli byste někdy vědět, co si o vás ostatní myslí? Možná se vám to brzy splní! Kanadští vědci nyní jako první na světě komunikují s pacientem, jenž se nachází v tzv. vegetativním stavu, tak, že mu doslova čtou myšlenky!

Kanaďan Scott Routley (39) měl před 12 lety těžkou autonehodu, od té doby je v kómatu. Nemůže se hýbat, není schopen mluvit. Jeho mozek ovšem neodumřel úplně – myslet dokáže! A to už lékařům očividně stačí. Vůbec poprvé se vědcům podařilo získat od pacienta v takovém stavu užitečné informace. „Nic mě nebolí. Představuji si, že hraji tenis,“ to prý Scott prostřednictvím myšlenek sdělil lékařům na klinice v kanadském městě London.

Ve skutečnosti přístroj dokáže v myšlenkách rozpoznat souhlas a nesouhlas. Pokládáním zjišťovacích otázek, na které může pacient odpovědět jen »ano« nebo »ne«, lze získat podstatné informace o jeho zdravotním stavu.

Lékaři si jsou jisti, že ač to tak nevypadá, Scott dobře ví, kdo je a kde se nachází.

Co je vegetativní stav?
Pacienti spontánně dýchají, tluče jim srdce a fungují orgány. Mají otevřené oči, které bezděčně sledují okolí bez jakéhokoli zrakového vjemu. Někdy mimovolně pohnou končetinou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.