Tragédie na rallye, při níž zemřely čtyři dívky: Lopeník, den poté... Pláč, bezmoc, zoufalství... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie na rallye, při níž zemřely čtyři dívky: Lopeník, den poté... Pláč, bezmoc, zoufalství...

Na místě neštěstí už leží desítky svíček, plyšáků, hraček…
Na místě neštěstí už leží desítky svíček, plyšáků, hraček… (Foto Jan Čada, HZS Zlínského kraje, facebook, ara)

Nikdo už nespočítá slzy, které vyplakali zoufalí rodiče a pozůstalí po obětech sobotní tragické RallyShow Uherský Brod, při níž pod koly závodního mitsubishi zemřely čtyři mladé dívky. Do rodinného domu v Lopeníku už se nikdy ke svým milujícím rodičům a dvěma sestrám nevrátí Klárka D. (†7) a Beáta D. (†18). V nedaleké Nivnici zase oplakávají Karolínu T. (†18) a Natálii (†20). Byť jsou úmrtí při rallye už vlastně běžná, tak děsivou tragédie český rallyesport dosud nezažil...

Zoufalý otec dívek Tomáš (39) je statečný, přesto jen stěží zadržuje pláč. „Beátka měla v pátek stužkovací večírek, na jaře by v Uherském Brodě maturovala. Odešla nám i nejmladší dcera Klárka, je to šílené,“ říká prázdným hlasem. Své mrtvé dcery by chtěl obejmout, ale musí myslet spíš na ty nejposlednější věci člověka. „Ještě netuším, kdy našim holčičkám vypravíme pohřeb. Všechny čtyři máme s manželkou stejně rádi, je to tragédie,“ dodává nešťastný táta.

V šoku jsou stále i obě sestry Klárky a Beáty Anetka (13) a Lenka (18), která je Beátiným dvojčetem. Z neštěstí vyvázla na poslední chvíli. Jinak by se i ona mohla stát obětí. „Poodešla jsem kousek na bok a volala s přítelem. Pak už jsem jen viděla tu hrůzu...,“ říká s očima zalitýma zoufalstvím.

Rodinu okamžitě přijela podpořit i babička, která bydlí v Prostějově. „Tohle přece nemůže Bůh dopustit! Jak je to možné?“ otřásala se v návalech nekontrolovatelného pláče zoufalá žena.


Pilot Michael Bartončík: Odfoukl nás vítr!

Českem se šířila řada spekulací: nefungovaly mu brzy, prý mu z nich vytekla brzdová kapalina! Anebo také měl bourat proto, že se snažil vyhnout divákovi, který mu vběhl do cesty. Přítrž toimu se rozhodl učinit Michael Bartončík sám. „Subjektivně to vnímáme tak, že jsme to nemohli ovlivnit,“ řekl Michael i za bratra Josefa, který mu četl rozpis. „Na horizontu náš vůz nadnesl silný zadní nebo boční vítr a v desetině vteřiny nás poslal mimo vozovku. Příčný smyk už nešlo vyrovnat,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK. Že by jel příliš rychle odmítá. „Rovným úsekem se dalo jet ještě rychleji, přesto jsem preventivně brzdil,“ tvrdí. I další okamžiky si vybavuje přesně, mluvit o nich ale nezvládl. „Nechtějte to po mně, prosím vás...,“ říká. S rodinou se zatím bratři nespojili. „Ještě jsem k tomu nenašel sílu. Až na policii jsme zjistili, že oběti jsou čtyři a že jsou to děvčata. Slovy se nedá vyjádřit, co cítíme,“ povzdechl si Bartončík. S rodinami zemřelých se hodlá spojit až po opadnou bezbezprostřední emoce.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.