VIDEO Unikátní operace dětské mozkové obrny - Nikolka (11): Už se těším, až se postavím na nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VIDEO Unikátní operace dětské mozkové obrny - Nikolka (11): Už se těším, až se postavím na nohy!

Nikolka s maminkou půjdou za pár dní z nemocnice domů.
Nikolka s maminkou půjdou za pár dní z nemocnice domů. (Aha! - Karel Kopáč)

Ještě před necelými třemi týdny nemohla Nikolka (11) skrčit nohy, otočit dlaně ani bez problémů mluvit. Dnes ale její široký úsměv ve tváři prozrazuje okolí, jak velký pokrok za tak krátkou dobu od operace udělala.

„Můžu se i otáčet na bok a natáhnout ruce,“ chlubí se malá pacientka a má rozhodně proč. Trpí totiž trpí dětskou mozkovou obrnou a před čtrnácti dny podstoupila implantaci tzv. baclofenové pumpy, která změní její dosavadní život naruby! Bude se totiž moct postavit na vlastní nohy!

Nikolka se narodila předčasně, ve 29. týdnu, a jen tři dny po porodu přestala dýchat. „To stačilo na to, aby se u ní rozvinula mozková obrna,“ vzpomíná Nikolčina maminka Martina (34). Pohybovala se jen na invalidním vozíku, nyní po operaci v pražské motolské nemocnici ovšem dělá malá pacientka velké pokroky.

„Moc mi to pomohlo. Jsem všem vděčná, že se budu moct postavit na vlastní nohy,“ říká plynule Nikolka, u níž se spolu ruku v ruce s pohybem zlepšuje i kvalita řeči. „Pumpičku vůbec necítím. Kdyby mi to páni doktoři neřekli, ani nevím, že ji v bříšku mám,“ uvedla dívenka o speciální pumpě, která jí dávkuje lék na uvolnění zvýšeného svalového napětí přímo do míchy.

Už se těšíme domů. Zatím toho Nikolka ještě moc nemůže, ale už se těší, až bude jezdit na kole,“ těší se na další vývoj dceřiny rekonvalescence maminka Martina.


Speciální pumpa: 500 000 Kč = život!

Dětská mozková obrna se většinou léčí konzervativně – užíváním léku. Jeho dávkování pomocí pumpy, kterou má pacient »zašitou v těle«, je však mnohem účinnější a stačí tisíckrát nižší dávka. „Podstatou terapie je systém baclofenové pumpy, který se skládá ze tří částí. Nikolce byla pod vazivový obal svalu břišní stěny implantována baclofenová pumpa, z níž vede katetr, jenž dávkuje lék přímo do páteřního kanálu. Výsledkem je uvolnění spasticity. Poslední částí je programátor, který ovládá nastavení pumpy,“ popsal Aha! ošetřující lékař Nikolky neurochirurg z pražské Fakultní nemocnice Motol MUDr. Petr Libý. Její životnost je osm let, poté se musí vyměnit. Operaci i pumpu za bratru půl milionu korun hradí zdravotní pojišťovny.

Dětská mozková obrna

● V ČR se objevují 1,5 až 3 případy na 1000 narozených dětí.

● Jedná se o fyzický handicap v různých oblastech hybnosti a držení těla.

● Může k ní dojít během těhotenství, během porodu nebo po něm.

● Vyznačuje se zvýšeným svalovým napětím, poruchou rovnováhy, vadným držením těla, kroucením těla atd.

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.