Jak s cukrem uměly zatočit naše babičky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak s cukrem uměly zatočit naše babičky?

Jak s cukrem uměly zatočit naše babičky?
Jak s cukrem uměly zatočit naše babičky? (Profimedia.cz)

Cukrovka není rýma, opravdu zabíjí! Každý, komu lékař diagnostikuje diabetes, by si měl uvědomit, že boj s nemocí bude už celoživotní. Nařízenou léčbu pomocí tabletek či inzulinu nelze zanedbávat, podpořit ji ovšem lze i za pomoci rad našich babiček, které nemoc kurýrovaly před staletími bez asistence lékárníků. Jak a čím lze také redukovat hladinu cukru v krvi?

UPOZORNĚNÍ: Následující informace představují jen tipy na doplnění léčby, nikoli náhradu za ni!

● Pampelišky: na jaře, když kvetou, požvýkejte denně 10 jejich stonků. Pampelišková šťáva prospívá také játrům. Chutnější je přikrýt celou rostlinku černou fólii, počkat až bez přístupu světla listy zbělají a pak si je přidat do salátu.

● Borůvky: borůvkovým listům babky kořenářky přezdívají rostlinný inzulin. Lžičku sušených lístků přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut vylouhovat. Pijte dvakrát denně. Nezapomínejte ani na plody, v zimě je zobejte třeba sušené místo chipsů (ale neproslazené!).

● Brusinky: účinkují podobně. Neměly by se ale vařit, nechte je osm hodin vylouhovat ve studené vodě.

● Bříza: mladé lístečky břízy rozmixujte s přiměřeným množstvím vody a nechte hodinu stát. Sceďte a pijte 200 ml nápoje denně.

● Celer: šťávy z celeru si dejte denně klidně 1 až 2 decky.

● Kysané zelí: zkuste si dát šálek šťávy z kysaného zelí ráno nalačno. Zároveň posílíte obranyschopnost organismu. Obsahuje velké množství vitaminu C a bakterie mléčného kvašení, které prospívají zažívání.

● Kopřiva dvoudomá: má vliv na slinivku břišní, která hospodaření s cukrem reguluje. Jednu vrchovatou čajovou lžičku kopřivy zalijte 200 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a vlažný popíjejte 4krát denně.

● Puškvorec obecný: čajovou lžičku puškvorce namočte na 12 hodin do šálku studené vody, pak výluh přeceďte, ohřejte a dejte si doušek před a po každém hlavním jídle. Denně max. jeden šálek čaje, rozdělený na šest doušků!

● Černý bez: vrchovatou čajovou lžičku listů a mladých výhonků černého bezu přelijte 250 ml vařící vody, nechte odstát, přeceďte. Pijte dvakrát denně.

● Aronie: zobejte její plody nebo si z nich připravte odvar. Posilují cévy, které cukrovka ničí.

● Rostnatka: tato masožravá rostlina je u nás chráněná, její nať se musí dovážet a je tedy poměrně drahá. Používá se jedna kávová lžička na 250 ml vroucí vody, pije se 3x denně.

● Čajová směs: ranní a večerní čaj na snížení krevního cukru připravíte ze stejného množství oplodí fazole, natě jeřábu, mochny nátržní, kopřivy a listů borůvky. Dvě lžíce směsi dejte do ½ litru vody, krátce povařte a přikryté nechte vychladnout. Pijte 2 až 3krát denně.

Vyhrajte elektronickou knihu

Máte cukrovku, nebo máte ve svém okolí diabetika? Sepište příběh o »sladkém« životě a můžete vyhrát 11 čteček elektronických knih a další ceny. Přihlaste se na vzdělávacím portálu pro diabetiky: www.rok1.cz.

O boji s cukrovkou čtěte i v Nedělním Aha!



Přečtěte si
lenuliiinka
10. 12. 2014 • 12:26

Ty babičky jsou ale kouzelnice, vždycky ví jak na to, no jo stará škola , já se snažím cukr tak celkově omezovat, za prvé ho nemůžu, že a za druhé si nechci zničit zdraví, sladkém jsem přestala jíst úplně, ale občas si osladím čaj nebo kafe sladidlem a jsem spokojená, dobrá je třeba SlaDIA, ta mi chutná, jako jedna z mála sladidel nemá pachuťě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.