POZOR! Louky a lesy jsou plné klíšťat! Poznejte nepřítele a braňte se mu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

POZOR! Louky a lesy jsou plné klíšťat! Poznejte nepřítele a braňte se mu...

Poležení v trávě může mít nepříjemné následky – nakažené klíště vám pořádně znepříjemní život.
Poležení v trávě může mít nepříjemné následky – nakažené klíště vám pořádně znepříjemní život. (Profimedia.cz)

Lehnout si do trávy a pozorovat nebe? Vyrazit do lesa, hledat houby a zobat drobné lesní plody? To je lákadlo typické pro druhou polovinu prázdnin, do níž právě vstupujeme. Jenže v travnatých a lesních porostech na nás číhá velký nepřítel – klíště! Lze se tomuto parazitu bránit? Jak se ho zbavit, když už nás napadne? Co dělat, když nás klíště nakazí některou z nemocí, kterou přenáší?

Klíšťata si nejvíce lebedí ve vlhkých travnatých a lesních porostech. Mýlí se ten, který tvrdí, že ve vyšších polohách nelze chytit klíště – tito paraziti se vyskytují i ve výšce nad 750 metrů nad mořem. Omyl také je, že klíšťata na nás padají ze stromů – drží se hlavně ve vysoké trávě, kde jsou uchycena za zadní nohy a čekají na svého hostitele.

Tady je opatrnost na místě!

Infikovaná klíšťata, které roznášejí nebezpečnou encefalitidu, se vyskytují po celé republice. Nejvíce rizikové oblasti jsou: jižní Čechy, podhůří Šumavy, okolí Prahy, Brna a Bruntálu, Plzeňsko, Opavsko a Podyjí. Podle statistiky jsou letos počty nakažených vyšší než v minulých letech, už dva lidé zemřeli.

Do boje proti klíšťatům

Aby vás nedostalo...

➤ 1. Pokud se chystáte do míst, kde je pravděpodobnost přisátí klíštěte, vezměte si oblečení světlých barev, nejlépe s dlouhými rukávy a nohavicemi. Tričko by mělo být zastrčené v kalhotách. Ideální boty jsou vyšší, například holínky, do nichž se nohavice zastrčí.

➤ 2. Co nejméně procházejte hustými porosty a trávou.

➤ 3. Nezapomeňte nanést repelent na tělo, můžete jím i postříkat oblečení.

Jak ho vyndat...

➤ Tak ano: Ránu řádně vydezinfikujte. Pak klíště opatrně kývavým pohybem pomocí pinzety nebo kapesníku vyjměte. Pak opět použijte dezinfekci.

➤ Tak ne: Oproti starým receptům klíště nepotírejte krémy a oleji, netočte jím ani ho nevytrhávejte. Hlavně klíště nemačkejte!

Co nám hrozí...

Klíšťata jsou bohužel přenašeči mnoha chorob, nejznámějšími a nejnebezpečnějšími jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida. 

➤ Lymská borelióza: Typickým a nezaměnitelným projevem boreliózy je červená skvrna, která také může zprostředka blednout. Vytvoří se několik dnů až týdnů po nákaze na místě, kde jste měli klíště. Pokud skvrna nevypadá typicky a vy váháte, jestli se jedná o boreliózu, či nikoliv, navštivte lékaře. Pokud se nemoc již rozvine, zpočátku připomíná běžnou virózu. Únava, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku, stejně jako u obyčejné chřipky. Teplota nebývá vysoká a nedostanete rýmu ani kašel. Máte velkou šanci na uzdravení, borelióza ještě nenapadla váš imunitní systém.  Dostanouli se borelie do centrálního nervového systému, mohou vyvolat zánět mozku nebo mozkových blan. Tento zánět může být akutní s vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy, strnutím šíje a obrnami. Projevuje se také bušením srdce a nepravidelným rytmem srdce. Okamžitě navštivte svého lékaře nebo si zavolejte záchranku.

➤ Klíšťová encefalitida: I ta se nejprve projevuje jako běžná chřipka, ale po čase se promění v horečnaté onemocnění, při němž jsou velké bolesti hlavy provázeny nevolností a zvracením. Mezi další příznaky patří třes, ztuhnutí svalů v šíji, poruchy paměti, spánku, závratě a dezorientace. Klíšťová encefalitida může mít až doživotní následky – ochrnutí končetin, poruchy spánku, deprese a podobně. Proto je proti této nemoci vhodné očkování.

Autor:  ane

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.