Další hrůzostrašná nehoda českého autobusu: 100 metrů od smrti! Děti přežily ohnivé peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Další hrůzostrašná nehoda českého autobusu: 100 metrů od smrti! Děti přežily ohnivé peklo!

Kvůli hořícímu autobusu byla dálnice A2 ve směru na Vídeň na dvě hodiny uzavřena.
Kvůli hořícímu autobusu byla dálnice A2 ve směru na Vídeň na dvě hodiny uzavřena. (feuerwehr-wolfsberg.at)

Bezmála čtyřicet českých dětí mohlo uhořet v autobuse, který v noci na včerejšek vzplál na rakouské dálnici A2 v Korutanech. Právě děti si všimly, že se ze zadku autobusu kouří, a upozornily na to řidiče. K totální tragédii přitom stačilo málo: aby autobus vjel do blízkého dvoukilometrového tunelu. Z něj by nebylo úniku...

Na místo okamžitě vyrazili vedle policie i hasiči a zdravotníci. Autobusem cestovaly z Itálie převážně české děti – členové folklorního spolku z Dolních Dunajovic na Břeclavsku, celkově v něm v době události bylo 38 lidí. Podle policie zavinil požár technický defekt.

„To, že autobus zastavil těsně před tunelem, bylo velmi šťastné,“ prohlásil policista Karl Heinz Pachoinig z Dálničního oddělení Wolfsberg. „Kdyby oheň vypukl v tunelu, jistě by došlo ke katastrofě, hlavně kvůli kouři,“ dodal Pachoinig.

Zhruba 40 hasičům, kteří na místo dorazili, komplikoval likvidaci plamenů hustý dým, přesto se podařilo asi po 20 minutách vozidlo uhasit. Jako zázrakem nebyl nikdo zraněn. „Děti jsou všechny v pořádku, to je hlavní,“ řekl dopravce Jan Vrábel.

Pracovníci dálniční policie a Červeného kříže dopravili cestující do nedalekého města Wolfsberg. Hasiči pak na místo dovezli i ta zavazadla, která plameny nepoškodily. Cestující poté museli ve Wolfsbergu několik hodin čekat na příjezd náhradního autobusu.

„Vzadu jsme viděli kouř, ale dopadlo to v pohodě. Řidič zastavil, všichni jsme vyběhli ven, batůžky nám ale shořely. Šli jsme se schovat, pak už přijela policie a všechno bylo dobré,“ popisují děti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.