Dvě ničivá zemětřesení jen 600 km od nás! Máme se bát taky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dvě ničivá zemětřesení jen 600 km od nás! Máme se bát taky?!

Plačící žena prochází kolem trosek domu ve městě Cavezzo.
Plačící žena prochází kolem trosek domu ve městě Cavezzo. (ČTK/AP, ara)

Řada mrtvých, nedozírné ekonomické škody, část země doslova ochromená... Severní Itálie se jen těžce vyrovnává s následky úterního zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály. To vše jen 600 kilometrů od našich hranic. Máme se snad taky bát o své domovy?!

Dvě ničivá zemětřesení v severní Itálii, další v Bulharsku, oboje jen pár set kilometrů od Česka. Nehrozí katastrofy i nám? „Vzdálenost nehraje roli, obě postižené lokality jsou na stejném zlomovém systému, který s námi nemá nic společného,“ říká inženýr Josef Horálek z oddělení seizmologie Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Otřesy půdy přitom v poslední době zaznamenaly přístroje i u nás. U Kolína byly včera naměřeny otřesy o síle 1,5 stupně Richtera, předevčírem na Jindřichohradecku dokonce 2,2 stupně! „Jde o zcela jiné zlomy. Souvislost není absolutně žádná,“ uklidňuje Horálek. Právě »pod« Itálií či Bulharskem do sebe narážejí tři zemské desky  – a v tom je původ problémů…

Úterní zemětřesení o síle 5,8 stupně si vyžádalo 17 mrtvých, 350 zraněných a 14 000 lidí muselo opustit své domovy. Předchozí zemětřesení před 11 dny zle poškodilo místní produkci sýrů a i tentokrát budou škody obrovské.

Výrobu už musela zastavit automobilka Ferrari v Maranellu. Jedinou dobrou zprávou tak vlastně byla záchrana 65leté ženy, která byla 12 hodin uvězněná v troskách domu v městě Cavezzo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.