Jiří Babica radí: Když nemáte vejce, dejte tam...
Když nemáte houby, dejte tam žampiony, když nemáte ani žampiony, nedávejte tam nic! Vzpomínáte na slavnou hlášku televizního kuchaře Jiřího Babici (50)? Aha! se ho v této souvislosti zeptalo, co tedy dát do jídla, když nikde nejsou k sehnání levná vejce.
Babica je situací kolem předražených vajec zaskočený. „Vždyť se dá uvařit či upéct chutné jídlo se sušeným vejcem, či dokonce bez vajíčka. Ta situace mě zaráží. Ať lidé počkají, až vajíčka zase zlevní, nebo ať koupí náhražku ve formě sušeného vejce, případně ať vejce úplně vynechají z ingrediencí,“ říká.
A čtenářům deníku Aha! se snaží poradit, jak upéct oblíbený dezert bez vajec. „Když připravujete buchty, koláče, vdolky, vánočky, mazance, houskové knedlíky či karbanátky, nemusíte vejce do kynutého těsta dávat vůbec. Pokud je součástí těsta tuk či mléko, stačí těchto surovin přidat trochu víc.“
Náhradní řešení
Prášek do pečiva
1 sáček odpovídá 1 až 2 vajíčkům. Smícháme ho se lžící vody a lžící octa nebo s 1/2 lžíce oleje a 1/3 lžíce vody.
Solamyl
Je vhodný jako pojivo do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky či obalování řízků.
Droždí
1 sáček instantního droždí rozpusťte v ¼ sklenice horké vody. Získáte tak náhradu za 1 až 2 vejce.
Želatina
1 sáček nahradí 3 vejce.