110 dní ve funkci: Jak se poslancům SPD »dařilo«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

110 dní ve funkci: Jak se poslancům SPD »dařilo«?

Tomio Okamura
Tomio Okamura (Foto Blesk - Tonda Tran)

Je jich 22, ale většina z nich ze stínu svého šéfa Tomia Okamury (45) nevyšla. A možná je to dobře. Těch několik poslanců SPD, kterým se to povedlo, se totiž nezviditelnilo prací, ale až zběsilými výroky. Aha! zhodnotilo 110 dní ve funkci šesti nejvýraznějších z těchto zákonodárců.

Tomio »vyvolený« Okamura (45)

Po znovuzvolení Miloše Zemana (73) se předseda SPD hřál v jeho přízni, mnohé ale »dohřál« svým výrokem o romském táboře v Letech. Z něj plyne, že koncentrák nebyl až takovou hrůzou, když tam nebyl plot a vězni měli svobodu pohybu. Vykoledoval si trestní oznámení i snahu lidovců sesadit ho z postu místopředsedy Sněmovny. „Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku – podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal,“ žehlil později. Za dostatečnou omluvu to považuje premiér v demisi Andrej Babiš (63). Pochopení má možná proto, že se už dřív sám kvůli svým výrokům o táboru v Letech dostal do pěkné polízanice.
Hlasoval 288x

Omluven 21x

Radim »mlčící muž« Fiala (48)

Šéf poslaneckého klubu toho, věru, mnoho nenamluví. Na tiskových konferencích prakticky vždy »parket« přebírá šéf Okamura. Ale drží! Spolu totiž působili v Okamurově předchozím hnutí Úsvit a jako správní parťáci z něj také byli společně vyhozeni. Deník Aha! včera Fialu požádal o zhodnocení dosavadní činnosti svých poslanců. Ten ale, jak jinak, zarytě mlčel
Hlasoval 284x
Omluven 16x

Radek »konspirátor« Koten (52)

Heslem »to, že nejsi paranoidní, ještě neznamená, že po tobě nejdou« se zřejmě řídí poslanec Koten, mimo jiné šéf sněmovního bezpečnostního výboru. Věří, že 11. září byl podvod, že tuto planetu řídí ilumináti nebo varuje před vražednými mikrovlnkami, které obdařeny umělou inteligencí ovládnou celou Zemi. Koten je ale jinak dobromil. Svou poslaneckou kancelář si zřídil v centru Jihlavy v objektu místního podnikatele, který se také snažil – ale neúspěšně - za SPD probojovat do Sněmovny. Poslanci mohou na provoz svých kanceláří čerpat až 360 tisíc za rok, takže slušné kapesné.
Hlasoval 315x
Omluven nebyl


Miloslav »zabrušovač« Rozner (40)

Statisticky jeden z nejsvědomitějších poslanců SPD s nulovou absencí, ale o to svéráznějším projevem. „Nechci se do toho zabrušovat, abych se pak z toho nemusel zase vybrušovat a neřekl něco špatně. Já nechci nic ovlivňovat a čekám, co Tomio pro nás vyjedná,“ komentoval před časem povolební strategii své strany. Když už tento odborník na kulturu dostane prostor, padají trestní oznámení. Jako když projevil nesouhlas s částkou, za kterou by měl stát vykoupit vepřín v Letech: „Bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku.“ Ale jinak je to slušný člověk. Alespoň ho za něj označil Radim Fiala, když Roznera prosazoval do čela komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu.
Hlasoval 317x
Omluven nebyl


Tereza »absentérka« Hyťhová (22)

Když regionální Deník zveřejnil fotografii první třídy složené z dětí několika národností a vzápětí se vyrojily nenávistné příspěvky, učitelka Hyťhová pro Lidovky.cz záležitost komentovala následovně: „Když vidíme takovou fotografii, tak chápu narážky těch lidí, kterým to vadí“. Poté ale přiznala, že vlastně ani neví, co lidé na internetu psali. Ze všech poslanců SPD má Hyťhová největší absenci ve Sněmovně. Důvody, proč chyběla již 105x, ale Aha! nevysvětlila. A neřekl to ani šéf klubu Fiala.
Hlasovala 217x
Omluvena 105x


Zástupci SPD Okamura a Fiala vyrazili na jednání s ANO:

Zástupci SPD Okamura a Fiala vyrazili na jednání s ANO

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.