Recepty na polévky: Krkonošská kopřivačka
POTŘEBUJETE: 200 g mladých kopřiv, 40 g hladké nebo polohrubé mouky, 40 g másla nebo sádla, 200 ml mléka nebo sladké smetany, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, 40 g cibule, 1 stroužek česneku, 1 žemle
Oprané vršky kopřiv krátce povaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Na části tuku obojí zpěníme, pak přisypeme mouku a osmahneme. Zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Přidáme drobně nasekané kopřivy a polovinu mléka nebo smetany. Necháme přejít varem, odstavíme a vmícháme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Žemli nakrájíme na kostičky a osmahneme na zbylé tuku. Dáme do talířů a přelijeme polévkou.
Více receptů nejen na polévky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.