Hubneme s Andrém, 2. díl: Po týdnu protahovacích cvičení můžeme začít pořádně cvičit! A jak k tomu správně jíst?
Seriál o hubnutí pokračuje! V minulém díle vám André Reinders (36) ukázal první sestavu cviků, určený především na protažení. Pokud jste ji již zvládli, je čas začít posilovat podle našeho návodu. Ke cvičení je ale důležité správně jíst. André už v minulém díle něco o stravování nakousl, nyní však dává konkrétní rady.
Nezhubnete hned
„Každá rychlá změna váhy je způsobena pouze ztrátou vody,“ upozorňuje André. Mnoho lidí si zajde, zacvičit, zaběhat, zahrát squash a po tréninku si stoupnou na váhu a radují se, jak shodili dvě kila. To ale se ztrátou tělesné tuku nemá samozřejmě vůbec nic společného a maximálně nás to informuje o tom, kolik bychom měli v nejbližších hodinách vypít vody. Podkožní tuk, kterého se obvykle chceme zbavit, už je součástí našeho těla. Proto je nutná dluhodobá pohybová aktivitu, spíše v řádu měsíců než dní.
Kolikrát denně jíst
Měli bychom se naučit naslouchat našemu tělu a přemýšlet o tom, co kdy svému tělu dáváme. Neexistuje univerzální recept. Někdo je fyzicky aktivnější a potřebuje jíst častěji a více, někomu stačí menší denní dávka. Trenér nebo výživový poradce by nám, v rámci úvodní diagnostiky, měl být schopen spočítat orientační hodnoty vašeho bazálního metabolismu a od toho odvodit, kolik jídel denně a v jakém složení makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy) potřebujeme.
Způsob stravování
Fyzicky aktivnější člověk samozřejmě potřebuje více energie, záleží i na intenzitě této aktivity. Aktivní sportovec bude potřebovat více sacharidů, především v době okolo tréninku. Člověk, který většinu dne prosedí, si vystačí s menším množstvím energie ze sacharidů a potřeby jeho těla dokáže většinou pokrýt energie z tuků.
Ideální snídaně
André doporučuje omezit příjem sacharidů, protože jich v absolutní většině případů máme nadbytek. Většina jídel by se měla točit kolem bílkovin, například bílý jogurt, tvaroh, který můžete doplnit o ořechy či semínka. Další oblíbenou možností jsou vejce. Jedinou výjimkou je, pokud nás hned ráno nebo dopoledne čeká nějaké náročnější fyzická aktivita. V tom případě je vhodné doplnit energii ve formě komplexních sacharidů. K dopolední svačině pak André doporučuje třeba cottage sýr, bílý jogurt a podobně.
Oběd s přílohou, nebo bez?
Pokud nejsme v nějaké přísnější dietě, tak si přílohu v rozumném množství klidně dopřejte. Oběd jíme uprostřed dne, nějakou energii už jsme vyčerpali a část energie ještě budeme potřebovat. Základem a největší částí našeho oběda by měl být zdroj bílkovin, například dobrý steak a k tomu příloha ve formě grilované zeleniny, trochy brambor nebo rýže. Pozor si dávejte na oblíbené těstoviny, které nejenom, že obsahují zdroj poměrně rychlých sacharidů, ale ve většině případů i lepek.
Večer už jen bílkoviny a zeleninu
Čím více se blížíme večeři, tím bychom měli omezovat přílohy, protože už pravděpodobně nebudeme mít tolik možností přijatou energii spálit. André doporučuje večeři z masa a zeleniny nebo jen obyčejný polo nebo plnotučný tvaroh doplněný porcí zeleniny.
V tištěném Aha pro ženy najdete soubor cviků, které posílí a vytvarují vaše svaly!