Historický předěl v Polné! Prezidenta volí poprvé... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Historický předěl v Polné! Prezidenta volí poprvé...

Starosta Polné na Šumavě Jaroslav Pavlíček volil mezi prvními.
Starosta Polné na Šumavě Jaroslav Pavlíček volil mezi prvními. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Poprvé v novodobé historii obce volí obyvatelé šumavské vesničky Polná prezidenta. Obec byla totiž do konce roku 2015 součástí vojenského újezdu Boletice a teprve před dvěma lety opět získala samostatnost.

Úderem 14. hodiny se otevřely dveře volební místnosti na obecním úřadu a k volbám spěchali první voliči. Starosta Jaroslav Pavlíček (48) byl jedním z nich. „Když jsme měli první volby do samosprávy, přišli všichni kromě těch, co jsou v zahraničí. Loni se volilo do poslanecké sněmovny a to už byla účast slabší. Teď ji odhaduji tak na pětadvacet procent, ale přál bych si, aby jich přišlo více a lidé vyjádřili svůj názor,“ poznamenal první muž v obci. Čtyřčlenná volební komise zatím kontrolovala totožnost příchozích. V obci je 147 voličů, dvacet z nich je ale v zahraničí a jinde. Během dvaceti minut vhodilo svůj hlas do urny čtrnáct občanů nejen z Polné, ale i z Květušína, který pod Polnou spadá.

Do obce nikdo nesměl

Do konce roku 2015 byla obec součástí vojenského újezdu Boletice. Má 192 obyvatel.Výcvikový prostor zde vznikl v roce 195, za totality byl pro většinu lidí nepřístupný. V roce 2011 začal proces optimalizace vojenských újezdů a díky tomu mohla získat Polná samostatnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.