Bude u vody, nebo v centru? Brno se hádá kvůli nádraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bude u vody, nebo v centru? Brno se hádá kvůli nádraží!

Spolu s Břeclaví je brněnské nádraží nejstarším v Česku.
Spolu s Břeclaví je brněnské nádraží nejstarším v Česku. (Foto Aha! – Jiří Nováček, ara)

 Kde bude v Brně nové hlavní nádraží za 43 až 56 miliard? Kvůli tomu se hádá vedení města s krajem i odborníky. Hlavní nádraží v moravské metropoli už nestačí svou kapacitou.

Krajský úřad i hlavní architekt doporučili přesun nádraží k řece, náměstek primátora Martin Ander (Zelení) vytáhl posudek čtyř odborníků, navrhující stanici šoupnout pod katedrálu Petrov. Zelení a Žít Brno s podporou neziskovek totiž trvají na zachování stanice v centru.

Magistrát zároveň vypustil do ulic dotazníky, které mají na vzorku tří procent Brňanů zjistit, co si o poloze myslí. Většina Brňanů si přitom přeje hlavně to, aby se už stavělo. „Obě varianty jsou totiž lepší než současný stav,“ zdůraznil hlavní městský architekt Michal Sedláček. Nezájem o referenda

Primátor Petr Vokřál (ANO) hodlá se stanoviskem města počkat na konec února a výsledky průzkumu. Obě referenda v roce 2004 a 2016 byla ovšem kvůli nezájmu občanů už dvakrát neplatná. O konečné poloze nového nádraží za 43 až 56 miliard korun však nakonec rozhodne stát.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.