NEJstarší volně žijící pták světa: V 67 letech bude chovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

NEJstarší volně žijící pták světa: V 67 letech bude chovat!

Albatrosové mohou plodit až do smrti.
Albatrosové mohou plodit až do smrti. (Foto ČTK)

Oba ve zvířecí říši spojoval titul NEJSTARŠÍ. Jenže zatímco gorilímu samci Nicovi se stal věk 56 let osudným, samice albatrosa se už brzy stane v 67 letech mámou! 

Příběh albatrosa laysanského, který nosí jméno Moudrost, započal v roce 1956. Tehdy samičku okroužkoval ornitolog Chandler Robbins a odhadl, že jí je kolem šesti let. Jenže teď se samička objevila opět na scéně! Úctyhodný věk 67 let z ní automaticky dělá nejstaršího volně žijícího ptáka na světě! A co víc! Moudrost zahřívá vajíčko, ze kterého se jí co nevidět narodí ptáčátko.


NEJstarší gorila: Smrt ve spánku

Druhý příběh bohužel happy end nemá. Týká se jedné z nejstarších goril světa – samce Nica (†56). Ten žil nejdříve ve švýcarské zoo, v 80. letech ho ale přestěhovali do britského safari parku Longleat, kde nyní ve spánku tiše odešel. „Smrt Nica nejvíce zasáhla ošetřovatele, který se o něj od roku 1989 let staral. Za těch bezmála třicet let se mezi nimi vytvořilo silné přátelství,“ uvedl mluvčí zoo.

Nico žil na vlastním ostrůvku v Longleatském safari parku.

Aha! víte, že...

...úplně nejstarší gorila na světě Colo (†60), která byla zároveň první gorilou narozenou v zajetí, zemřela loni v lednu v Ohijské zoo?

...nejstarší gorilou pražské zoo je určitě Kamba, které by letos mělo být už 46 let (přesné datum narození není známo), následují Shinda a samec Richard (oba 26)?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.