Ohnivé peklo v parkovacím domě v Liverpoolu: 1600 aut na škvarek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ohnivé peklo v parkovacím domě v Liverpoolu: 1600 aut na škvarek!

Tisícístupňový oheň roztavil hliník aut.
Tisícístupňový oheň roztavil hliník aut. (Foto ČTK, Profimedia.cz)

Silvestrovskou show jako z pekla si užili řidiči, kteří svá auta odstavili v sedmipatrovém parkovacím domě u Echo Areny v Liverpoolu, kde měla proběhnout mezinárodní jezdecká show. Všech 1600 aut, která tu parkovala, lehlo popelem. K této zkáze stačilo vznícení motoru pouhého jednoho vozu.

S ohněm, jehož teplota dosahovala až 1000 °C, na parkovišti bojovalo šest jednotek hasičů. Jen zázrakem se během ohnivé apokalypsy nikomu nic nestalo. Dokonce se podařilo zachránit i čtyři psy, kteří na své páníčky čekali v zaparkovaných autech.

Kvůli ohni a kouři musela být koňská show nakonec zrušena a 4000 osob spolu s 80 koňmi bylo evakuováno. I když hasiči přijeli na scénu osm minut od spuštění požárního poplachu, nepodařilo se jim oheň takové teploty, že tavil i hliník, dostat pod kontrolu.

Špatná požární ochrana

„Kdyby byl dům vybaven požárními rozstřikovači (tzv. sprinklery – pozn. red.), mohlo se rozšíření požáru zabránit,“ nechal se slyšet mluvčí hasičů Dan Stephens.
Podle vyšetřovatelů oheň začal od staršího vozu značky Land Roveru zaparkovaného na třetím patře, kterému se vznítil motor. Z něho se postupně plameny rozšířily na další vozidla a do dalších pater. Pak už byly z parkoviště jen střídavě slyšet výbuchy motorů a pneumatik.

Lidé v požáru nepřišli jen o auta, ale také o osobní věci a cennosti, které v nich nechali. „Děti plakaly, protože jsme uvnitř auta nechali jejich vánoční dárky,“ řekla dvojnásobná matka Leanne Simpson (33), která ale zároveň dodala, že by celou škodu měla nahradit pojišťovna. Takže děti dlouho smutné nebudou.

Hořící auta ve Francii

Auta o silvestrovské noci nehořela jen v Anglii. Za požáry aut ale ve Francii nemůže nešťastná náhoda jako v Liverpoolu. Přesně 1031 aut tu během novoročních oslav zapálili výtržníci. To je až o 100 více než loni.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.