O svátcích vyhodil dům do vzduchu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

O svátcích vyhodil dům do vzduchu

Donarit se používal jako náplň do granátů.
Donarit se používal jako náplň do granátů. (Ilustrační foto ara)

Ohlušující detonace vyděsila během vánočních svátků roku 1968 občany vesnice Křoví u Velké Bíteše v okrese Žďár nad Sázavou. V domku místního občana E. K. totiž explodovala trhavina značky Donarit.

Domácí pán a jeho mladší syn utrpěli při výbuchu vážná zranění. Domek se téměř zhroutil. Na místo vyrazili bez otálení žďárští kriminalisté a pyrotechnici tehdejší Veřejné bezpečnosti. Co byl vlastně Donarit? V té době báňská trhavina, která se v časech druhé světové války používala i jako náplň do granátů či pro ženijní nálože. O incidentu, který vyvolal na Vysočině značnou pozornost, informoval denní tisk 27. prosince 1968. Jak uvedl, policejní šetření ukázalo, že viníkem exploze byl E. K. mladší, starší syn majitele domu. Zmíněného dne se opil a vyvolal hádku s otcem. Během slovní půtky pak měl vykřikovat, že se zabije. Poté přivedl k explozi náložku Donaritu, kterou podle zprávy tisku pravděpodobně ukradl. Paradoxně zraněni byli jeho otec a mladší bratr. Sám pachatel velmi závažného trestného skutku vyvázl bez úhony. Jak byl potrestán, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.