Tři dny do voleb se rýsuje jen tohle: Triumvirát? Babovirát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tři dny do voleb se rýsuje jen tohle: Triumvirát? Babovirát!

Tři týdny dnes uplynuly od voleb a nová vláda je v nedohlednu.
Tři týdny dnes uplynuly od voleb a nová vláda je v nedohlednu. (Ilustrační foto ara)

Tři týdny dnes uplynuly od voleb a nová vláda je v nedohlednu. Ne že by se nám po ní stýskalo, ale k čemu naše hlasy vlastně byly? To v roce 2013 tehdejší budoucí koaliční partneři ČSSD a ANO už pilovali podobu kabinetu. Podle politologa je brzdou obava, že pakt s Babišem znamená politickou sebevraždu. Vypadá to ale, že dvě partaje by to riskly...
Jakub Kopřiva

Rozuzlení by mohlo přinést prohlášení Andreje Babiše (63, ANO), že chce zdanit peněžní část církevních restitucí. To je totiž jedna z podmínek, za jakých by komunisté v čele s Vojtěchem Filipem (62) podpořili jeho menšinovou vládu. A ve svém programu měla tento návrh i SPD Tomia Okamury (45). Podle Kubáčka mají tyhle partaje více společného, než se může zdát. „Třeba pravidla pro exekutory nebo problematiku sociálního bydlení. Rozcházejí se naopak v zahraniční politice,“ řekl Aha! politolog Jan Kubáček (36).

Žralok, kterého se bojí
Před 4 lety povolební vyjednávání urychlil šéf ANO, když otevřeně řekl, že jednat bude s tehdejším šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou (46). Tímto výrokem tak pomohl uklidnit situaci uvnitř sociální demokracie, kde se křídlo vedené Michalem Haškem (41, ČSSD) snažilo Sobotku »vyštípat« z čela strany. „Andrej Babiš je nyní považován za žraloka a jeho političtí oponenti se jej bojí. To před 4 lety neplatilo, nebo ne alespoň v takové míře. Navíc Bohuslav Sobotka prohlašoval, že ho utahá na každodenní práci, že se prokáže jeho populismus. To se nestalo a Sobotka se šeredně zmýlil,“ upřesnil Kubáček.

Zahnáni do kouta
„Obstrukcemi chtějí ostatní strany Andreje Babiše oslabit. Ten teď musí podnikat jasné kroky a nevyčkávat, aby u veřejnosti nahnal politické body. I když zdržováním nakonec mohou tratit všichni,“ řekl politolog. Situaci komplikuje také rozdrobenost Sněmovny. V poslaneckých lavicích totiž zasednou zástupci 9 stran a hnutí. A většina z nich se tváří, že hodlá být v opozici.

„Strany jsou teď v koutě, kam se protibabišovským postojem samy dostaly,“ upozorňuje Kubáček a dodává, že klíčová je teď hra o jednotlivé výbory a vedení Sněmovny, kdy partaje chtějí ukázat, že po volebním výprasku na tom nejsou tak špatně. Tady ale takový skluz proti období před 4 lety není, dohoda o Janu Hamáčkovi (ČSSD) coby předsedovi Sněmovny byla uzavřena 25. listopadu 2013.

Vláda pod stromeček?
Politolog Jan Kubáček se domnívá, že  bude záležet na postoji ostatních stran, jestli budou v nějaké konstruktivní opozici nebo budou programově zatvrzelé jako ODS. Otázkou prý je, jestli si Babiš vyjedná dlouhodobou podporu, nebo to bude nárazové napříč sněmovními stranami. „Nějaké vlády se můžeme dočkat kolem Vánoc, ale jestli dostane důvěru, to je nyní 50/50. Další pokus by mohl Andrej Babiš dostat kolem prezidentských voleb v polovině ledna, a to si, myslím, už důvěru získá,“ dodal Kubáček.

Co na to Zeman
Svůj názor přidal i prezident Miloš Zeman (73). Ten se již sešel se zástupci stran, které ve volbách uspěly. Vláda podle něj vznikne při druhém pokusu, když se k ANO Andreje Babiše kromě komunistů přidá ještě další strana. „A nebude to strana pana Kalouska,“ upřesnil Zeman.

Karel Steigerwald: Nízká volební účast mě zdrtila. 40 procent lidí nezajímá, že nám bude vládnout slovenský STBák a japonský fašista.

Video se připravuje ...




Přečtěte si
-bello-
11. 11. 2017 • 23:10

mirkazam voliči Babiše jsou z 90 % = nižšího vzdělání, nižších příjmů. Ty si tímto stylem hovoř u vás doma a návsi, nikoli ke mně! Není ti snad dost jasný, že ta " veřejnost " jako jsi ty mě nezajímá?!

mirkazam
11. 11. 2017 • 14:34

bello....no tak veřejnost se konečně dočkala,až jim nějaká pofiderní osoba na diskuzi zdělí,jak se u nás v politice věci mají...možná to chce zklidnit hormon.....Utři si hubu,máš ji plnou stbáků,a meleš hovadiny jako vždy !!!

-bello-
11. 11. 2017 • 12:28

Upřesnila bych, že Babiš není považován v Čechách za žraloka, nýbrž za" persona non grata " a české tradiční strany ( jak pravicové, tak levicové ) si nechtějí o tuto slovenskou náplavu, která ve své zemi nepochodila a víc, než pravděpodobně se v ní estébácky zviditelnila špinit pověst a ruce.Strany zůstávají, lidé se v nich obměňují a co bylo možné za Toplánka a Nečase, není možné nyní!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.