Slůně Chandru, miláček ostravské zoo: Já ten chobot naučím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Slůně Chandru, miláček ostravské zoo: Já ten chobot naučím!

Ty klacku jeden, však já tě udržím.
Ty klacku jeden, však já tě udržím. (Foto Aha! – Soňa Molatová, zoo-ostrava.cz)

Slůně Chandru oslaví brzy dva měsíce svého života. Se svou mamkou Vishesh už navštěvuje venkovní výběh a chodí s ní i na váhu. Také pojídá její trus, ze kterého si bere potřebné bakterie.

Mládě se na světě teprve rozkoukává, ještě toho moc neumí. Ani jednu z nejdůležitějších činností – ovládat svůj chobot. Teprve s ním začíná trénovat, slůňata totiž po narození nemají pražádný cvik. A tak opatrně do něj bere třeba klacek, aby ten neposedný chobot něco naučil.

Co se týká váhy, samotného Chandru ještě ošetřovatelé nevážili, ale jeho matka je zvyklá sama vlézt na váhu a mládě ji vždy následuje. Odhadem tak může vážit přibližně 100 kilo. „Kromě mateřského mléka se už pokouší jíst i normální stravu,“ pochválila slůně mluvčí zoo Šárka Nováková.

Proč pojídá trus?
Návštěvníkům se může zdát nezvyklé, že Chandru pojídá trus své matky. „U mláďat jde o běžnou věc. Získávají tak střevní bakterie, které jsou pro ně potřebné,“ komentovala mluvčí zoo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.