NEZNÁMÝ BYZNYS ČESKÝCH ZOO: Prodávají klokany i zebry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

NEZNÁMÝ BYZNYS ČESKÝCH ZOO: Prodávají klokany i zebry!

Zebra do 100 tisíc!
Zebra do 100 tisíc! (Archiv zoo Dvůr Králové)

Zoologické zahrady jako obchody se zvířaty? Ano... V Česku si můžete koupit klokana, buvola, zebru či opici. Stačí mít v kapse pár tisíc. A co víc! Když zvíře nikdo nechce, chovatelé ho usmrtí a použijí jako krmivo třeba pro tygry nebo lvy.

Většina lidí si myslí, že v zoo narozená zvířata tam buď dožijí, vrátí se do volné přírody, nebo se vymění či prodají do jiných zahrad v Česku či zahraničí. O těchto způsobech také zoologické rády informují.

Jenže! Příběh ztraceného, nalezeného a policisty a hasiči uloveného klokana rudokrkého Kukiho, který pláchl chovateli ze Stavenic na Šumpersku a odhopsal až do 150 km vzdálené Jihlavy (Aha! informovalo), poodkryl i jiné způsoby nakládání se zvířaty.

Majitel Kukiho Radek Helekal řekl, že si ho před rokem přivezl ze zoo v Děčíně, kde jej koupil. Jak se Aha! podařilo zjistit, zahrady v Česku klokany, a nejen ty, prodávají jako přebytky. Cena za vačnatce se průměrně pohybuje od 15 do 20 000 za kus.

Jako krmivo

„Je snad každému jasné, že když ta zvířata neprodáme, musíme je nechat utratit. Zahrady nejsou nafukovací,“ popsal ošetřovatel z jedné české zahrady fakt, který si jen málokterý návštěvník dokáže připustit. Představa, že zvířata jsou utracena a následně poslouží jako krmivo, je děsivá.

Zahrady se bojí

„Zoologické zahrady skutečně nejsou nafukovací. Těch zvířat je tolik, že už o ně není mezi zahradami zájem. Každá přitom chce mít mláďata, a tak se množit musí. Pak tedy připadá v úvahu jen prodej některých druhů chovatelům, nebo odstřel a jejich zkrmení,“ popisuje běžnou praxi zoolog Ladislav T. Jiroušek (75), který téměř čtyřicet let stál u kormidla jihlavské zoo a řadu let šéfoval Unii českých a slovenských zoologických zahrad. Potvrzuje, že o takových praktikách se nemluví.

„My se bojíme veřejného mínění a pseudoochranářů. Nejsme na to dostatečně připraveni. Máme ta zvířata příliš rádi. Je potřeba to však odborně lidem vysvětlit, nedělat nic tajně. Byl jsem v roce 2014 pozván do zoo v Kodani. Svolali tam novináře a veřejnost. Střelili tam antilopu losí a pak ji předhodili lvům. Vždyť takhle to v přírodě chodí. Lidé si na tohle musí zvyknout, když to zvíře nemůžu směnit ani prodat,“ míní Jiroušek.

Nabízí je Jihlava, Praha i Zlín

Především malé druhy zvířat prodávají také zoo ve Zlíně a v Jihlavě. „Převážnou většinu zvířat se snažíme především vyměňovat s ostatními zoo,“ uvádí Markéta Horská ze zlínské zoo. Ředitelka jihlavské zahrady Eliška Kubíková říká, že nejčastěji prodávají hady. Jaroslav Šimek z pražské zahrady říká, že v případě přebytků spolupracují s osvědčenými chovateli. A pokud mají mláďat myší, ježků a podobně opravdu velké množství, tak je na internetu nabídnou veřejnosti.

Co neprodáme, musí na jatka!

O prodeji přebytečných zvířat mluví ředitelka Podkrušnohorského zooparku v Chomutově Iveta Rabasová. „My se specializujeme především na atraktivní druhy domácích zvířat. Například skotský horský skot nebo uherský stepní skot,“ vysvětluje Rabasová, podle níž není prodej přebytků prověřeným chovatelům rozhodně v rozporu s hlavními myšlenkami fungování zahrad, což je rozmnožování ohrožených druhů. „Naopak to prospívá rozšiřování genofondu. Když by přebytečná zvířata nikdo jatka,“ nechtěl, musí na jatka, říká rozhodně Rabasová.



Přečtěte si
rezacek
28. 8. 2017 • 13:24

Vzato kolem a kolem, ta zebra utracená kulkou do hlavy je na tom ještě lépe, než kdyby si ji začal lev porcovast zaživa.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.