KAUZA ČAPÍ HNÍZDO: Policie chce stíhat Babiše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

KAUZA ČAPÍ HNÍZDO: Policie chce stíhat Babiše!

Šéf ANO a poslanec Andrej Babiš.
Šéf ANO a poslanec Andrej Babiš. (Foto ČTK, ara)

Kauza zneužití dotace 50 milionů korun pro farmu Čapího hnízda nabírá na obrátkách. Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (64, ODS) včera dostala žádost policie o vydání Andreje Babiše (62, ANO) a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka (55, ANO).

Na výboru nyní je, aby rozhodl, jestli doporučí nebo nedoporučí poslance vydat k trestnímu stíhání. Své stanovisko poté sdělí schůzi Sněmovny. Ta v obou variantách o zbavení imunity Babiše a Faltýnka rozhodne v hlasování.

Poslanci se ale sejdou až 5. září. Podle Němcové není ale jisté, zda o vydání svých kolegů rozhodnou už na první schůzi, řekla České televizi. Dodala, že imunitní výbor by mohl zasednout v pátek 18. srpna. Ve hře je ale i možnost dřívější, mimořádné schůze. K ní je potřeba souhlas 40 poslanců, což současná opozice hravě zvládne…

Podle Babiše jde o poslední pokus, jak se ho zbavit. „Jde o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a o dlouhodobě plánovanou akci mě kriminalizovat. O těchto plánech jsem poprvé slyšel už v dubnu, povídali si o tom poslanci ve Sněmovně. Načasování je jasné, je to snaha ovlivnit volby. Jsme jak v 50. letech,“ řekl Právu.

Jaroslav Faltýnek byl zprávou zaskočený: „Nečekal jsem to. Vůbec nevím, jaká je v tom má role, na policii jsem podával vysvětlení. Přesto budu hlasovat pro své vydání, tak se k tomu hnutí staví,“ prohlásil pro Aha! místopředseda hnutí.

Co je kauza Čapí hnízdo?
Luxusní farma poblíž středočeských Olbramovic získala dotaci 50 milionů korun, která byla určená na podporu malých a středních farem. Čapí hnízdo bylo do roku 2008 součástí Agrofertu, jehož majitelem byl toho času Babiš. Před ziskem dotace ale farma změnila formu vlastnictví a tak dosáhla na zmíněnou dotaci. Po několika letech, kdy Čapí hnízdo splňovalo dotační podmínky, se vrátilo mezi firmy holdingu. Kauzou se kromě policie zabývá i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce roku.



Přečtěte si
hejhej
11. 8. 2017 • 19:55

Jak dlouho stojí Čapí hnízdo? Kdo povolil dotace ? Před volbama- jasná špinavá kampaň politických zrůd z ODS, TOP09, ČSSD a KDUČSL.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.