Templ zachránilo 20 milionů: Krásný Dvůr láká na unikátní nejstarší českou rozhlednu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Templ zachránilo 20 milionů: Krásný Dvůr láká na unikátní nejstarší českou rozhlednu!

Nyní se po rekonstrukci templ otevřel veřejnosti.
Nyní se po rekonstrukci templ otevřel veřejnosti. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, zámek Krásný Dvůr)

Po dvou letech oprav se otevřel veřejnosti templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře na Lounsku. Jedinečná památka, která je nejstarší novogotickou stavbou, a zřejmě i nejstarší rozhlednou v Česku, byla velmi zchátralá. Její záchrana vyšla na více než 20 milionů.

Odborníci obnovili vstupní schodiště a dlažby v interiéru, opravovali vnitřní dřevěná žebra, vřetenová schodiště, dřevěná žebra po obvodu, nová je omítka i plášť lucerny. Vyrobili kopii vyhlídkové lávky a akademická sochařka Nina Jindřichová restaurovala sochu polního maršála Karla Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem u Lipska v roce 1813, která je v templu umístěna.

„Jednou z nejdražších položek byla vitrážová okna,“ řekla Šárka Kovaříková ze správy zámku.

Návštěvníci mohou na rozhlednu, která se nachází v nejvyšším bodu parku 368 metrů nad mořem, vůbec poprvé v historii. V minulosti do ní majitelé ze šlechtického rodu Černínů vodili jen své hosty, později byla veřejnosti nepřístupná.

Kdy a za kolik?
Templ pocházející z roku 1793 je veřejnosti přístupný. Jednou za 45 minut na něj může vystoupit 12 osob, ale pouze za dobrého počasí. Vstupné je 40 Kč, snížené pro děti, studenty a důchodce je 30 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.