Justiční omyl v americkém Kansasu: Odseděl to za dvojníka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Justiční omyl v americkém Kansasu: Odseděl to za dvojníka!

Na všech fotkách nevinný Richard vpravo.
Na všech fotkách nevinný Richard vpravo. (Foto Policie Kansas)

Sedmnáct let seděl Richard Jones za něco, co nespáchal. V jeho odsouzení sehrálo klíčovou roli svědectví člověka, podle kterého byl pachatelem ozbrojené loupeže on. Těžko se ale divit, že se »sekl« a označil špatného člověka... Richard Jones jako by skutečnému pachateli z oka vypadl!

Richard Jones z amerického Kansasu čelil skutečné nepřízni osudu. Sedmnáct let strávil za mřížemi věznice poté, co ho očitý svědek identifikoval jako pachatele ozbrojené loupeže z roku 1999. Ačkoli se na místě zločinu nenašla jeho DNA, ani žádné jiné fyzické důkazy, dostal 19 let.
Jones byl však jen obyčejným otcem od rodiny a svědomí měl čisté. Do omrzení bojoval za svou nevinu, odvolával se a pokoušel se o obnovu řízení, spravedlnosti se ale dočkal až po dlouhých letech.


Ricky z podsvětí
Policie totiž našla muže, který vypadal přesně jako on... a dokonce s ním sdílí i křestní jméno Richard! V podsvětí je znám ale spíš jako Ricky. Zjistilo se, že kansaská loupež se udála kousek od místa, kde Ricky bydlel. Nevinný muž přitom žil úplně na opačném konci města.
Po letech se tak neprávem odsouzený táta konečně dočkal spravedlnosti. „Nevěřím ve štěstí. Věřím, že jsem byl požehnán. Nikdo mi ale nevrátí ty roky, co jsem byl násilně oderván do svých dětí,“ uvedl Richard po propuštění na svobodu.

Policii navedl sám!
Ke svému osvobození přispěl i sám Richard. Po 15 letech se za mřížemi dozvěděl o jiném vězni, který se mu neuvěřitelně podobá. Kontaktoval tedy neziskovou právnickou organizaci, která pomáhá právě v takových případech. „Úplně nás ohromilo, jak jsou si podobní,“ popsal první dojmy ze zaslaných fotografií jeho obhájce. Zbytek už pak byl na policii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.