Luxusní loď pojme rekordních 6850 pasažérů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Luxusní loď pojme rekordních 6850 pasažérů!

Luxusní loď
Luxusní loď (Foto Profimedia.cz, ara)

Minulý rok s velkou slávou uvedli do provozu největší zaoceánský parník světa Harmony of the Seas, který pojme 6780 pasažérů. Dlouho si rekord neudržel, protože už mu šlape na paty společnost MSC Cruises, která si objednala futuristický kolos World Class pro ještě více lidí, a to hned ve čtyřech kopiích!

Výroby se zhostila firma STX France, která už zkonstruovala i dosavadního rekordmana. Lodě ho ovšem nepřekonají nějak závratně, bude na nich místo »jen« pro 70 lidí navíc. Při troše dobré vůle by na společnou dovolenou mohli vyplout všichni obyvatelé Českého Brodu.

Ovšem technologicky a designově budou nepřekonatelné. Obři o délce 330 metrů a vážící 200 tisíc tun budou mít tvar písmena Y, který umožní lepší panoramatický výhled. Příď (připomíná hlavu jestřába) je zase navržena tak, aby se zlepšila stabilita a hydrodynamika, je postavena v 90stupňovém úhlu k hladině vody. Kajuty budou o něco větší, než normálně, a bude jich 2760.

Na palubě mají nově své místo vesničky pro rodiny s dětmi, zaujmou nás luxusní inovace jako je panoramatická záď a skleněný bazén. Samozřejmostí jsou ekologické technologie jako duální motory na plyny i tekutá paliva či vypracovaná kanalizace a čištění vody, a chytré ovládání. Podle výkonného ředitele Pierfrancesca Vaga bude mít loď tu výhodu, že se na ní bude moci cestovat po celém světě v kterémkoliv ročním období. Počítá se, že první vypluje na světové oceány do pěti let!

Celkem si MSC objednala 11 lodí v průběhu 10 let v přepočtu za 230 miliard korun.

Harmony of the Seas (provozuje ji konkurenční Royal Caribbean) si ovšem stále udrží prvenství ve velikosti, s 362 metry je delší a také těžší (227 000 tun). Stála také o něco víc, než World Class, s 30 miliardami korun ji převyšuje o necelých 5 miliard.

Proporce lodi:

Šířka: 47 metrů

Délka: 330 metrů

Váha: 200 tisíc tun

Počet pasažérů: 6850

Počet kajut: 2760

Záď

Zarovnaná tak, aby z ní byl co nejširší panoramatický výhled.

Příď

90stupňová příď umožní lepší stabilitu a pohyb ve vodě.

Tvar

Tvar písmena Y vylepší výhledy a zvětší prostor kajut s balkonem.

Motory

Ekologické duální motory nové generace.

Bazén

Skleněný luxusní bazén.

 

Nejluxusnější bárka

Za vrchol luxusu v oblasti výletních lodí se považuje Seven Seas Explorer. Kolos pro »pouhých« 750 pasažérů je tak nóbl, že ho křtila samotná monacká princezna Charlene. Je zdoben italským mramorem Carrara, zlatými plátky a dokonce lustry z českého ručně foukaného skla ze závodu Preciosa. Na palubě je 2500 umělecký děl včetně maleb Picassa a Marca Chagalla, nejcennější je ale socha v přepočtu 8 a půl milionu korun. Nejdražší apartmá vás vyjde na 222 tisíc korun na noc, v ceně jsou ale i vlastní lázně a postel plněná koňskými žíněmi.



Přečtěte si
jarypadlo
20. 6. 2017 • 10:29

Jestlipak dostane druhou šanci italský kapitám Schettino?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.