Obří socha Rumcajse a jeho rodiny: Řáholec u Kamenného mostu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Obří socha Rumcajse a jeho rodiny: Řáholec u Kamenného mostu!

Sochy na náplavce Otavy v Písku.
Sochy na náplavce Otavy v Písku. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Rodinka slavného loupežníka Rumcajse hlídá od včerejška Kamenný most v Písku. Obří sochy oblíbených dětských hrdinů jsou z písku a zůstanou na náplavce až do podzimu.

Jsou slavní a všichni je mají rádi. Rumcajs, Manka i Cipísek měří tři metry a u přihlížejících vzbudili velkou pozornost. Pohádkovou rodinku z Řáholce vytvořili akademičtí sochaři Jiří Kašpar (40) a Josef Faltus (45).
„Děti jsou z Rumcajse nadšené. Sochy z písku tu tvoříme každým rokem. Ale takový zájem jsme snad ještě neviděli,“ řekl Jiří Kašpar. Na sochy, které jsou součástí 11. ročníku akce zvané Cipískoviště, spotřebovali sto tun kvalitního štukového písku. Vodu používali přímo z řeky Otavy. Práce jim trvala 14 dní.

Víte, že...
...za posledních 11 let se na náplavce v Písku objevilo už 60 pohádkových a historických postav z písku?

Jak se tvoří z písku
Sochy vznikají vždy odshora dolů. Sochaři upěchují vlhký písek do dřevěného bednění a to postupně shora odstraňují. Obnažený písek opracovávají lopatou, špachtlemi a dláty. Na závěr je sochu nutné zafixovat speciálním roztokem, který ji chrání před vrtochy počasí.



Přečtěte si
bobou
21. 5. 2017 • 10:29

Moc hezká tradice, doufám, že vydrží hodně dlouho. Město Písek si ji již svým názvem plně zaslouží a to ani nemluvím o kráse tohoto malebného města nad stříbrnou řekou Otavou...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.