Pondělní srážka Pendolina! Strojvůdce: Vyjel jsem z oblouku a viděl auto... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pondělní srážka Pendolina! Strojvůdce: Vyjel jsem z oblouku a viděl auto...

Z BMW je vrak.
Z BMW je vrak. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Ve chvíli, kdy šly závory dolů, vjela včera po poledni řidička (66) BMW na přejezd v Pňovanech na Plzeňsku. Po kolejích se řítilo pendolino! Strojvedoucí Ivo Valášek už střetu nezabránil, vlak auto zachytil a odhodil!

„Vyjel jsem z oblouku a uviděl před sebou auto, jak stojí na přejezdu. V tu chvíli jsme jeli rychlostí asi 140 km/h. Okamžitě jsem použil rychlobrzdu, nic jiného se v tu chvíli dělat nedá. Není ani čas nad něčím přemýšlet,“ řekl Aha! zkušený strojvedoucí, který vlaky řídí od roku 1984 a s pendolinem už jezdí pátým rokem. Dodal, že auto se ve chvíli, kdy použil rychlobrzdu, rozjelo.

Poničené pendolino.
Ujet z kolejí už ale nestihlo. Vlak ho zachytil za zadní část a odhodil. Řidička měla z pekla štěstí. „Utrpěla jen lehké zranění,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Zraněn nebyl ani nikdo z 200 pasažérů, kteří vlakem směřujícím z Bohumína do Františkových Lázní včera cestovali. Škoda na vlakové soupravě půjde do statisíců, BMW je na odpis.
Je první, kdo může pomoci
Střety s vlakem málokdy končí tak šťastně, jako tento u Pňovan. Jeden velmi tragický zažil Ivo Valášek v roce 2001 u Tvršic na Žatecku, kde mu pod vlak vjela osádka Renaultu 19. Jeden člověk zemřel namístě, druhý později v nemocnici. Ivo bojoval o jejich životy. Strojvedoucí vlaku, pokud je nezraněn, je prvním, kdo může pomoci. Tehdy byli zaklíněni v autě, ze kterého vytékal benzin. „Vlezl jsem tam okénkem a vypnul motor, který stále běžel,“ zavzpomínal.
Strojvedoucí Ivo Valášek

Tragédie na přejezdech
*21. prosince 1950 – u Podovína na Břeclavsku se na přejezdu srazil rychlík s autobusem ČSAD, kromě 34 mrtvých utrpělo zranění dalších 56 lidí. Jde o nejtragičtější nehodu vlaku v ČR.

*2. listopadu 2007 – tři lidé zemřeli u zastávky Mělník Mlažice při srážce vlaku s autem. Řidič vjel na přejezd, i když blikala varovná světla.

*22. července 2015 – na přejezdu u Studénky na Novojičínsku se srazilo pendolino s kamionem. Ve vlaku zemřeli tři lidé, třináct bylo zraněno. Strojvedoucímu museli amputovat nohu. Polský řidič nerespektoval výstražná světla, na kolejích ho uvěznily závory.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.