Největší létající stroj světa je prokletý: Spadl na čumák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Největší létající stroj světa je prokletý: Spadl na čumák!

Airlander 10 havaroval už podruhé.
Airlander 10 havaroval už podruhé. (Foto: Twitter)

Marně byste hledali větší, ale také problémovější létající stroj. Airlander 10, kříženec vzducholodě a letadla, se do vzduchu vznesl zatím jen dvakrát – ovšem potkala ho už druhá nehoda, v Británii spadl znovu na čumák do pole!

Byla to loni v srpnu velká sláva, když Airlander 10 britské firmy Hybrid Air Vehicles poprvé vzlétl. Nad centrální Anglií před zraky stovek zvědavců kroužil na nebi půl hodiny a pak bezpečně přistál. Jenže už druhý let o pár dní později skončil fiaskem.

Lana zpřetrhal vítr
Stroj při přistávacím manévru klesal pod příliš strmým úhlem, zaryl se čumákem do země a náraz mu zcela zdemoloval kabinu. Od té doby inženýři do jeho oprav a úprav investovali miliony liber a další testovací let se odkládal. Jenže teď Airlander 10 havaroval znovu. A to dokonce aniž by vzlétl! Uvolnila se mu totiž kotevní lana na zádi, ta se tedy zvedla a po chvilce stroj podobně jako loni praštil přídí tvrdě do země!

Výsledek? Kokpit, přestože měl být chráněn nafukovacími vaky, je opět zle poničený. „Lana asi zpřetrhal silný vítr. Ozvala se rána, k letounu se seběhla spousta techniků a nastal zmatek,“ popsal svědek.
Airlander 10 má díky nízké spotřebě a velké zásobě nafty konkurovat letadlům i vrtulníkům a využit má být i při střežení hranic. Ale těžko říct, zda o něj po neustálých problémech bude mít někdo zájem.

Airlander 10 v číslech
Délka: 92 m
Šířka: 43 m
Výška: 26 m
Váha: 20 tun
Cena: 800 milionů Kč
Max. rychlost: 150 km/h
Max. výška letu: 6 km
Nosnost: 10 tun
Kapacita: 48 osob
Výdrž ve vzduchu: 5 dnů
Objem »balonu«: 38 tisíc m³ (plněný  nehořlavým heliem)
Pohon: 4 osmiválcové vznětové motory

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.