Textařka Fikejzová slavila 90. narozeniny: Gott se omluvil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Textařka Fikejzová slavila 90. narozeniny: Gott se omluvil!

Kytice od Karla Gotta Jiřinu Fikejzovou potěšila.
Kytice od Karla Gotta Jiřinu Fikejzovou potěšila. (Foto Aha! – Pavel Machan, Robert Klejch)

Nekompromisní ve sportu i písničkách. Naše nejslavnější textařka a také rekordmanka ve sprintu Jiřina Fikejzová oslavila devadesátku a pochlubila se: „Slova v písních jsem nikdy neměnila.“

Dvorní textařka Marie Rottrové (75) se vždy zpěvačce trefila do pusy. „Jen jednou za těch padesát let jsme se neshodly,“ prozradila na oslavě v pražské Viole Rottrová. „Nešlo mi zazpívat slovo mozaika,“ upřesnila. Fikejzová prý tenkrát ale trvala na svém. „Tak jsme ten text vyhodily. Já nikdy nic neopravovala,“ prohlásila pyšně oslavenkyně.

Její texty zpívá nejen Marie, ale taky Eva Pilarová (77), Václav Neckář (73) i Karel Gott (77). Ten nemohl přijít, poslal ale obří kytici a gratulaci. „Už se mi moc nestává, abych přál někomu, komu je víc než mně. Blahopřeju, i když jste sprinterka, pro život jste rozumně zvolila maraton,“ napsal Slavík.
Mezi nové oblíbence Fikejzové patří Martin Chodúr. „Nejen, že krásně zpívá, ale zatímco já jsem ročník dvacet sedm, jemu dvacet sedm je,“ upozornila Fikejzová. „Dal mi dárek už tím, jak nazpíval píseň Chci zapomenout,“ dodala.

A pro koho se vitální Jiřině tvořilo lépe? Pro muže, nebo ženy? „Asi pro dámy. Je mi to bližší. Muži a ženy se hodně liší. Například v tom, že muži zapomenou to, co by si měli pamatovat, a ženy si pamatují to, co by měly zapomenout,“ žertovala textařka. Při psaní jí prý vždy pomáhalo, že má doktorát z psychologie a sociologie.

Autorka 250 písní
Za svůj život Jiřina Fikejzová vytvořila kolem 250 písňových textů. Je i autorkou českého textu k písni Řekni, kdy ty kytky jsou, kterou natočily hned tři zpěvačky – kromě Marie Rottrové ještě Judita Čeřovská (†72) a Marta Kubišová (74). Z dalších hitů jmenujme např. Dominiku, Malý vůz, Sedm dostavníků, Já do hry dávám víc, Markétka, Máma, Massachusetts a To mám tak ráda.

Rekormanka ve sprintu
V letech 1950 až 1955 byla Fikejzová lehkoatletickou rekordmankou a reprezentantkou (sprinty – štafety 4 x 100 m a 4 x 200 m). Na mistrovství republiky v lehké atletice v roce 1951 skončila třetí v běhu na 200 metrů, v roce 1952 druhá.
Tyhle fotky dělí 15 let a 30 kilo!
Na oslavě 75. narozenin Jiřiny Fikejzové na jaře 2002 Václav Neckář vážil skoro metrák. Na podzim pak přišla rána v podobě mozkové mrtvice. Díky bráchovi Janovi (68) a jeho obětavé péči Vašek zhubl a zase se vrátil ke zpívání. Byl to ale běh na dlouhou trať. Na devadesátinách zazpíval Vašek písničku Massachusetts. Když byl v Americe, musel ji pro krajany třikrát opakovat.

Více zajímavostí ze života Karla Gotta najdete ZDE!

Co pronesl Karel Gott na premiéře svého muzikálu? To se dozvíte v našem videu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
brunos
15. 4. 2017 • 08:19

Gottovi nepodepsala ta jeho kobylí hlava vycházku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.