Velké srovnání s Evropou: Máme příliš vysoké daně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Velké srovnání s Evropou: Máme příliš vysoké daně?

Máme nízké, nebo vysoké daně?
Máme nízké, nebo vysoké daně? (Profimedia.cz)

Potřebuje Česko zvýšit daně? ČSSD tvrdí, že ano, protože je má nižší než ostatní země EU. Ekonomové většinou ale tuto myšlenku nesdílejí. A třeba statistiky vyspělých zemí světa ukazují, že u nás zdaleka tak nízké zdanění příjmů není.

Podle dlouhodobého programu, který ČSSD schválila na sjezdu v Brně, je hladina daní výrazně pod úrovní vyspělých evropských ekonomik i celé EU. „Naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích,“ píše se v něm. Pokud se ale podíváme na statistiky OECD vyspělých zemí světa, zjistíme, že Česko je, pokud jde o zdanění průměrných příjmů rodin, na průměru.

To pokud jde o domácnost s jedním živitelem a dvěma dětmi. Jedinec bez dětí ale už platí výrazně vyšší daně, než je průměr. Navíc i nedávné evropské srovnání ukázalo, že ze své práce odvádíme státu 57 %, což je hodně. V žebříčku 57 zemí a jejich metropolí,sestaveném švýcarskou finanční společností UBS, se Česko umístilo vysoko – na 20. místě. Také ekonomové jsou přitom přesvědčeni, že cesta k tomu, aby bylo dost peněz na veřejné výdaje, vede jinudy než přes vyšší zdanění příjmů lidí. Markéta Šichtařová, Nextfinance
Technicky vzato je pravda, že patříme mezi třetinu zemí s nejnižší daňovou kvótou v EU, jenomže... Zdravá země je taková, která má nízké daně. To, že většina vyspělých zemí má daně vysoké, nesvědčí o jejich vyspělosti, ale o tom, že i tyto vyspělé ekonomiky jsou nemocné. Problém našeho státního rozpočtu není v tom, že bychom málo vybírali na daních. Problém je v tom, že příliš mnoho peněz z rozpočtu rozhazujeme na zbytečné úřady a úředníky, zbytečné projekty spolufinancované EU. Logika by tedy měla být přesně opačná: Snižme veřejné výdaje, a zas bude s rozpočtem dobře, aniž bychom museli obírat lidi o peníze, které si vydělají.

Lukáš Kovanda, Cyrrus
Podlomený rozpočet? Vždyť jsme loni vykázali nejvyšší rozpočtový přebytek v historii ČR! A do značné míry proto, že vláda ani nevěděla, za co má peníze získané na daních občanů ČR – a z fondů EU – vůbec utratit. Máme jedny z nejzdravějších veřejných financí v EU. A jsme i jednou z nejrovnostářštějších zemí v EU, protože daně a sociální odvody pomáhají v ČR účinně tlumit mzdovou nerovnost. Míra ohrožení chudobou je pak v ČR nejnižší ze všech zemí EU. Pokud zvýšíme daně, zdraví veřejných financí poškodíme, neboť demotivujeme schopné lidi či perspektivní firmy, které dávají práci stovkám, ba tisícům z nich.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.