Bratři Rathové: Bitva o dědictví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bratři Rathové: Bitva o dědictví!

Exhejtman podezřelý z braní úplatků David Rath.
Exhejtman podezřelý z braní úplatků David Rath. (Foto Aha! – Jakub Poláček, Ladislav Křivan, Reflex, ara)

„Zhrzený bratr je nepřístupnější než pevná tvrz,“ píše se v Bibli. A platí to i u Michala (59) a Davida Rathových (51). O dědictví po zesnulém otci Ratmírovi (†83) se tihle dva rvou u soudu, ale je to mezi nimi tak napjaté, že včera ani jeden nedorazil. Soudkyně tak marně vyzývala, ať se usmíří a dohodnou...

Celé to začalo, když se starší Michal dozvěděl, že otec nechal narychlo sepsat bez notáře a pouze za přítomnosti sestřičky ve své ordinací závěť, v níž všechno odkázal exhejtmanovi Středočeského kraje Davidovi. Měl totiž problémy se srdcem a zanedlouho – v říjnu roku 2014 – po operaci skutečně zemřel.

Cár papíru?
Jde o majetek ve výši zhruba 20 milionů korun. Podle Michala je závěť »cár papíru«, a bráchu zažaloval. Dodal, že David pooperační péči o otce naprosto zanedbal. Ten to popírá a tvrdí, že na otce naopak kašlal Michal.

Hrála na city
Soudkyně Irena Voštová se včera snažila apelovat na zástupce obou stran, aby se jejich klienti usmířili. „Jsou to vlastní bratři,“ hrála na city a dokonce doufala, že když udělá pětiminutovou pauzu, právníci se s bratry spojí a vše rychle vyřeší. „Nebylo by to poprvé,“ tvrdila. Na její slova nedošlo, ačkoliv obě strany tvrdily, že se mimosoudní dohodě nebrání.

Velké vášně
„Domluva nebyla možná, naopak on se stával stále rozvášněnějším,“ říkala obhájkyně Davida Ratha Jitka Němcová o jednání, které v minulosti s Michalem měla. „Vztahy mezi účastníky jsou velmi vyhrocené,“ dodala a uvedla, že Michal svého otce neviděl před smrtí nejméně dva roky.

Podivné úspory
Do rodinného dramatu ale může zasáhnout také Rathova korupční kauza, kvůli níž byl odsouzen k 8,5 letům vězení – verdikt pak odvolací soud zrušil kvůli nelegálním odposlechům. Michal míní, že by mohl David přijít o takzvanou »dědickou způsobilost«. To kdyby probíhající šetření prokázalo, že je 8 milionů korun, které jsou součástí dědictví a jež Ratmír vždy vydával za své úspory, výsledkem legalizace výnosů bratrovy trestné činnosti.
Další stání bude 12. května.

Michal: Korupce? Všechno nebylo v pohodě...
Michal nestál neochvějně po boku bratra, ani když šlo o jeho korupční kauzu. „Samozřejmě že chcete věřit bráchovi, se kterým se znáte léta. Na straně druhé je mi jasné, že zřejmě nebylo všechno v pořádku. Je to šok. Je to podobné, jako když vám někdo v rodině zemře a vám dojde až s odstupem několika dnů, že už bude odteď všechno jinak,“ řekl pár dní po Davidově zatčení roku 2012.


David pro Aha!: Brácha se chová jako ubožák!

Jste ochoten se s bratrem mimosoudně dohodnout?
„Můj bratr zpochybňuje poslední vůli otce, a pokud by se chtěl domluvit, mohl mi dát nějakou nabídku před podáním žaloby a předtím, než mě začal prostřednictvím žaloby osočovat. Navíc mě křivě obvinil před policisty, kteří vyšetřovali (Rathovu korupční, pozn. red.) kauzu Buštěhrad, a mám podezření, že se s nimi i na něčem mohl domluvit. Mám obavu, aby dokonce nepůsobil jako policejní provokatér, tudíž jakékoli návrh z jeho strany musím posuzovat i z tohoto pohledu.“

Vaše obhájkyně tvrdí, že jsou vaše vztahy s bratrem vyhrocené. Můžete současný stav popsat?
„Bratr se o otce nestaral, příliš se o něho nezajímal, pokud se dříve občas viděli, končilo to hádkami, kdy si otec na jeho chování stěžoval. Já jsem se snažil bratra před otcem  zastávat, ale teď musím říci, že otec měl naprostou pravdu. V posledních měsících života mě dokonce před bratrem varoval. Mé vztahy k bratrovi nejsou v současnosti vůbec žádné. Přestal pro mě existovat. Vůči otci se choval hnusně a vůči mně se chová jako ubožák.“


Jak vypadala závěť
„Já, profesor Ratmír Rath odkazuji veškerý majetek svému synovi, MUDr. Davidu Rathovi, bytem v Hostivici. Psáno při plném vědomí, bez nátlaku dne 18. 8. 2014.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.