Špína nad Českem! Kam se ztrácejí hvězdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Špína nad Českem! Kam se ztrácejí hvězdy?

BOTO zasahuje až na Slovensko. Založilo ho šest organizací, které podepsaly memorandum.
BOTO zasahuje až na Slovensko. Založilo ho šest organizací, které podepsaly memorandum. (Foto pro Aha! – Jan Kondziolka)

Když se nám na nočním nebi povede najít souhvězdí Velkého vozu, považujeme to za vrchol našich pozorovacích schopností. Ovšem neuvědomujeme si, že našim očím jsou skryty další stovky hvězd, které ale nemůžeme vidět kvůli světelnému znečištění, tedy umělému osvětlení zejména v městech. Existují však místa, kde lidé ještě tolik nezasáhli a noční obloha je stále magická.

„Člověk si lehne do trávy a může vidět, jak padají meteory, může se dívat na mléčnou dráhu, uvidí úplně jiné souhvězdí. Objeví se stovky nových hvězd,“ popisuje své zážitky z Beskydské oblasti tmavé oblohy (BOTO) Jan Kondziolka. Ten nejenže unikátní území objevil, ale také zajišťoval jeho oficiální založení. A sem prostě přijedete, nikde nic neplatíte, nepotřebujete povolení, jen prostě zvednete hlavu a koukáte. A vidíte úplně všechno...

Do Beskyd jezdil s rodiči na chatu a spával pod širákem. Tak se naučil poznávat oblohu a všímal si, že ve městě je úplně jiná. „Šlo vidět, že kulaté lampy, co máme před domem, z poloviny svítily zbytečně nahoru do vesmíru a způsobovaly právě to světelné znečištění. Tak jsem si řekl, že kdyby směřovaly dolů, stačilo by tam dát o polovinu slabší výbojku a svítilo by to tak, jak má,“ vysvětluje příčinu světelného smogu.

Problémem je veřejné osvětlení, které svítí nahoru a také zbytečně v dobu, kdy ho už nikdo nepotřebuje, anebo na nevhodných místech. Nemá ale jen negativní vliv na pozorování noční oblohy, ale hlavně na zdraví člověka i zvířat. „Pro spánek je potřeba jak ticho, tak tma. Nevyspíte se, když vám někdo bude pouštět hudbu, stejně jako když vám bude svítit lampa do oken. Celonoční světlo se používalo při vyslýchání vězňů a dnes se město rozhodne vám dát tři metry před okno lampu,“ říká pan Kondziolka. U zvířat pak mění denní a noční rytmy a může tak způsobit třeba předčasnou březost. Odborníci proto nelibě nesou například přesvícené sjezdovky pro noční lyžování.

Co jinde neuvidíte
Beskydská oblast tmavé oblohy je tedy nejen zajímavá pro turisty, kteří si chtějí užít opravdovou tmu, ale samozřejmě také nadšence z různých oborů. Můžete totiž spatřit jak legendární Mléčnou dráhu, tak mnohem vzácnější úkazy. Třeba zvířetníkové světlo meziplanetární prach osvětlený sluncem. Dalším úkazem je tzv. airglow, kdy se vzduch ve výšce 80 až 180 km nabije ultrafialovým zářením a v noci světlo vyzařuje podobně jako polární záře. Na své si přijdou i biologové, kteří mohou objevit světélkující trouchnivějící dřevo, houby a mnoho dalších živočichů než jen známé světlušky. Kam za tmou
První oblastí tmavé oblohy byla vyhlášena Jizerská, ta byla zároveň první na světě, která přesahovala přes hranice. Jako druhá byla založena Beskydská a třetí je u nás Manětínská v Plzeňském kraji.

Jak lépe svítit
Nemusíte hned žít jen při svíčkách, stačí na to jít jen trochu jinak. Svítidla nemají zářit přes horizont příliš silně a mají být kvalitní. Ztlumit světlo, kdy je to potřeba, vyhnout se příliš bílému světlu. Pokud je na výběr, volte teplejší barvy.



Přečtěte si
ivannavratil386
17. 3. 2019 • 07:29

Světelný smog je strašný. Právě to byl jeden z důvodů, proč jsem se odstěhoval z města na vesnici. Na té je noční obloha mnohonásobně hezčí. Mimochodem, před časem jsem narazil na tento zajímavý článek, který se právě světelného smogu týká: http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/vzdelavani-a-trendy/svetelny-smog

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.