Velká zpráva o pohřebních službách: Jak se podvádí s nebožtíky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velká zpráva o pohřebních službách: Jak se podvádí s nebožtíky?

Pozůstalí bývají lehkou obětí nepoctivých pohřebních služeb.
Pozůstalí bývají lehkou obětí nepoctivých pohřebních služeb. (Foto ara)

Okrádání lidí a podivné praktiky! Tím v Česku trpí i natolik citlivá oblast, jakou je pohřebnictví. Kontroly České obchodní inspekce (ČOI) ukazují, že některé pohřební služby pozůstalým účtují neoprávněně i tisíce korun navíc.

Během 177 kontrol inspektoři loni zjistili, že za převoz zemřelého si někteří pohřebáci účtovali o tisíc korun více, než měli v ceníku. Jiní svévolně zdražili květiny na rakev, hudbu nebo autobus pro přepravu pozůstalých. Na to všechno si tak truchlící pozůstalí musí dávat pozor. A během truchlení ještě kontrolovat faktury, jestli je firma »nenatáhla«.

Nejvíc prohřešků bylo v Ústeckém a Libereckém kraji. Tam inspektoři narazili na problémy v 80 procentech případů. A podvodníky odhalili také na Ostravsku a Olomoucku. „Za loňské prohřešky uložili inspektoři 77 pokut v celkové výši 200 tisíc korun“ uvedla Jana Jelínková z ČOI. „Jedná se o dvanáctiprocentní nárůst oproti minulému roku,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Podle něj budou určitě probíhat další kontroly.


Pohřebáci tvrdí: Situace se zlepšuje!
„Z mého pohledu se situace v pohřebnictví zlepšila. K zásadním nedostatkům už nedochází,“ řekl předseda Asociace pohřebních služeb v ČR Jaroslav Mangl. Dříve se prý běžně stávalo, že lidé nedostali za službu fakturu. „To je dnes už nemyslitelné,“ dodal.

Nový zákon nepomůže
Poslanci budou tento týden projednávat novelu zákona o pohřebnictví. Ta by kromě nových pravidel měla řešit i problémy, jako jsou podvody s rakvemi nebo neetické zacházení s mrtvými. Proti novele však pohřební služby ostře vystupují. „To je tragédie. Ta povede ke zvýšení cen pohřbů, protože pohřební služby budou muset investovat do stavebních úprav zázemí. A aby to mohly zaplatit, budou muset zvednout ceny,“ řekl k tomu Mangl.

Za co padaly pokuty? Ceny bez DPH
Ceník rakví jedné kontrolované společnosti obsahoval pouze ceny bez DPH! Lidé tak zaplatili více, než bylo uvedeno. Společnost přitom musí uvádět koncové ceny včetně DPH, aby zákazník věděl, kolik utratí.

Poplatek za platbu kartou
»Namastit kapsu« si chtěla jiná pohřební služba na poplatcích za platbu kartou. Ty si záhadně zvedla o celých 42 korun! Prodejce má přitom nárok požadovat pouze náklady, které mu s tímto způsobem placení vznikly, nesmí chtít více.

Tisícovka navíc za převoz
Za převoz zesnulého z nemocnice do krematoria zaplatili pozůstalí 5865 korun. Ale pohřebáci jim neoprávněně naúčtovali ještě 1000,50 korun příplatek!

»Mlžení« s cenami
Zmást klienta, aby se v cenách nevyznal a pak ho ještě oškubat? To zřejmě chtěla další pohřební služba. V ceníku uváděla ceny za květiny bez DPH, s daní si ale účtovala o 115 korun více, než měla. Spoléhala na to, že klienti to neobjeví.

Dechovka a autobus dráž
Jiná společnost uváděla také ceny bez DPH, k tomu si účtovala částky vyšší o 400 korun! Pozůstalí tak zaplatili více za hudbu či autobus pro smuteční hosty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.