Mrazivé počasí: Jak se ochránit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mrazivé počasí: Jak se ochránit?

Fotografie
Fotografie (internal)

Rtuť teploměru klesá pod bod mrazu a s tím přicházejí rizika spojená s chladným počasím! Co dělat, abychom zbytečně neskončili ve špitále?

Dýchací problémy mohou potrápit nejen astmatiky

Studený a tudíž suchý vzduch může podle webu toplekar.cz u astmatiků spustit záchvat. Problémem jsou i přechody z vytopeného do mrazivého prostředí,  o fyzické námaze ani nemluvě. Řešením je dýchání nosem, aby se do plic dostal teplejší a vlhčí vzduch. A samotná ústa si přitom chránit třeba pomocí šátku nebo šály.

Kardiaci raději zůstaňte doma!

Hodně nízké teploty zatěžují také srdíčko, dýchání je totiž daleko obtížnější. Aby organismus dokázal udržet tělesné teplo, zvyšuje se logicky i krevní tlak! Tepny se navíc smršťují a hrozí tvorba sraženin! Kardiaci by při déletrvající bolesti na hrudi či v levé ruky měli co nejdříve vytočit číslo záchranky 155. Na škrábání zamrzlých oken u auta či odhazování sněhu určitě zapomeňte! 

Důchodci pozor na omrzliny a podchlazení

V ohrožení jsou zejména ti dříve narození, neboť se jim hůře prokrvují končetiny! Senioři navíc obvykle příliš nevnímají první příznaky podchlazení a omrzlin. Je proto důležité, aby se staří lidé udržovali v teple a ve dnech, kdy je hlášena zvýšená zátěž, nevycházeli z bytu. Omrzliny se "nejraději" dělají na prstech, nose, bradě nebo uších. A následky omrzlin můžou být kromě seniorů výraznější také u diabetiků. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.