Pasti Vánoc: 6 rad pro zahraniční nákupy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pasti Vánoc: 6 rad pro zahraniční nákupy!

Nižší cena a širší sortiment, ale také třeba drahé poštovné a clo. To jsou nákupy v zahraničních e-shopech.
Nižší cena a širší sortiment, ale také třeba drahé poštovné a clo. To jsou nákupy v zahraničních e-shopech. (Profimedia.cz)

V zahraničních e-shopech nakupuje čím dál tím větší množství Čechů a Češek. Lákadlem je především nižší cena a širší sortiment zboží.

Nákupůchtiví Češi ale často neznají jazyk a řídí se jen podle obrázků. Nebo sice jsou jazykově vybavení, ale nechce se jim luštit obchodní podmínky. Jenže pak snadno mohou narazit. Když se jim podaří vyhnout se riziku podvodu, můžou ztroskotat na dlouhé dodací lhůtě, nemožnosti reklamace, drahém poštovném nebo nutnosti zaplatit clo.

1. Zjistěte si vše o produktu
Pozorně čtěte, co obchodník o svých produktech píše, ať nejste z toho, co vám přijde, překvapení. Zaměřte se na fotky zboží, obsah balení a hodnocení prodejce.


2. Sledujte cenu kvůli clu
Pokud si objednáváte balík z Číny a chcete se vyhnout platbě cla i DPH, nesmí jeho hodnota přesáhnout 22 €, tedy asi 600 Kč. V případě vyšší hodnoty zaplatíte 21% DPH, a pokud cena přesáhne 150 € (4050 Kč), nevyhnete se ani cca 15% clu.

3. Pozor na pozdní doručení
Dostat dárky až po Vánocích? I to je možné, pokud si objednáváme na poslední chvíli zboží ze zahraničních e-shopů. Dodací lhůta se na nich totiž někdy pohybuje v rozmezí týdnů. U dárků objednaných z USA nebo Číny počítejte s dodací lhůtou mezi dvěma až třemi týdny.

4. Evropa rychlejší i dražší
Kratší dodací lhůty mají většinou evropské e-shopy. Například z Německa nebo Francie vám zboží přijde většinou do týdne. Na druhou stranu ale, na rozdíl od většiny asijských e-shopů, není poštovné zdarma a připlatíte si přibližně 150 Kč.

5. Potíže s reklamací mimo EU
„Pro řešení problémů je velmi důležité, v jaké zemi jste nakupovali,“ říká Michal Mička, ředitel společnosti Incomming ventures. „Pokud je e-shop v Evropské unii, platí pro ochranu spotřebitele stejná pravidla jako u nás. Lišit se však může záruční doba nebo uplatnění vad,“  dodává. Důležité také je, odkud se zboží posílá, ne odkud je e-shop, ze kterého nakupujete.

6. Plaťte raději převodem
Bojíte se, že vám nějaký hacker přes platební kartu vysaje účet? I když je dnes online placení kartou samozřejmostí, řada lidí má z něj stále obavy. „Pokud máte pochybnosti, vyhledávejte obchody, které nabízejí možnost platit za zboží převodem, a vyhnete se tak přímému zadávání údajů z vaší karty na internet,” radí Jiří Paták ze společnosti Chytrý Honza.

Tip Aha!: Uložte si do mobilu kontakty na banku
Pokud se vyskytne jakýkoliv problém, je vhodné mít v telefonu uložené číslo na zákaznickou linku vaší banky. Její operátoři se vám v co nejkratším čase pokusí pomoci s řešením vašeho problému.

Přečtěte si
František Klapal
1. 7. 2022 • 01:40

My třeba máme vyzkoušené takové ty slevové kupóny. Před Vánoci jich bývá všude plno a z vlastní zkušenosti můžu říct, že se díky tomu vážně dá celkem dost ušetřit. Záleží samozřejmě co nakupujete a hlavně kde. Třeba na http­s://sl­evovy­kupon­.net/ ale mají slevové kódy pro většinu českých eshopů.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.