Unikát u Milovic: Pamatuje trilobity i dinosaury! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikát u Milovic: Pamatuje trilobity i dinosaury!

Listonoh letní je pamětníkem trilobitů a dinosaurů.
Listonoh letní je pamětníkem trilobitů a dinosaurů. (Foto pro Aha! – Milostav Jirků, ara)

Divocí koně, zubři, pratuři, a teď další unikát. V rezervaci u Milovic na Nymbursku objevili listonoha letního – korýše, který existoval už před stovkami milionů let.

Listonoh letní dorůstá délky 10 centimetrů, má tři oči a pod jeho krunýřem je tělo se stovkou nohou. Prostředí vhodné k životu v bývalém vojenském prostoru mu zajišťovaly paradoxně tanky a obrněné transportéry. Tůně a kaluže, v nichž ohrožený druh korýše žije, svými ocelovými pásy obnovovaly a čistily od trav, kde se zdržují larvy vážek, potápníků a další dravý vodní hmyz – predátoři nejnebezpečnější pro listonoha.

A úlohu »čističů« nyní převzali pratuři a divocí koně. Spásají trávy a udržují tůně ve stavu, kdy jsou v uvozovkách neobyvatelné pro jiné živočichy. Pokud by rezervace Milovic nevznikla, vajíčka listonoha letního by zůstala v zemi bez šance se se vylíhnout.
Zubři se stalo obyvateli rezervace loni v prosinci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.