Příběh vyhořelého kostela v Mirovicích: Po roce vstal z popela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Příběh vyhořelého kostela v Mirovicích: Po roce vstal z popela!

29. 9. 2016. Obnovený husitský kostel září do kraje.
29. 9. 2016. Obnovený husitský kostel září do kraje. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Jen obvodové zdi zůstaly loni po ničivém požáru z husitského kostela v Mirovicích na Písecku. Rok a půl poté byl svatostánek znovu otevřen.

„Z kostela zbyly pouze zdi, věž a kolumbárium. Uprostřed kostela zůstala zázračně nedotčená bible, kříž a malá sádrová soška Panny Marie,“ připomněl biskup Filip Štojdl.

Obnovení se podařilo díky solidaritě věřících napříč církvemi a dalších dárců z celé republiky. Při slavnostní bohoslužbě byl zasvěcen mučedníkům Janu Husovi a Jeronýmovi Pražskému. Kostel má nově poskytovat zázemí všem bez ohledu na vyznání. „Při rekonstrukci byly vybudovány nově ubytovací prostory. V přízemí je kancelář, kam se na čas přestěhuje biskupství Plzeňské diecéze,“ řekla Lenka Hanusová z Církve československé husitské.

Oprava svatostánku vyšla na 20 milionů korun, sbírka přinesla 2,6 milionu, zbytek tvoří pojistka a půjčka plzeňské diecéze.

Ničivý požár
Velký požár spojený s vichřicí kostel loni 31. března zdevastoval. I když použili hasiči nejmodernější techniku, silný vítr plameny neustále rozdmýchával. S ohňem bojovali dva dny. „Jeho uhašení patřilo k technicky nejnáročnějším, které jsme v posledních letech lokalizovali,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.