Co musí umět novopečený prvňáček? Zavázat si tkaničky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Co musí umět novopečený prvňáček? Zavázat si tkaničky!

Adrianka Kuncová (6) z Prahy si prý tkaničky zavázat určitě umí.
Adrianka Kuncová (6) z Prahy si prý tkaničky zavázat určitě umí. (Foto Aha! – David Malík)

Jste nervózní z toho, že vaše dítě jde dnes do první třídy? Snažíte se, aby udělalo dojem a vyniklo mezi ostatními? Co všechno by mělo umět, než poprvé v životě usedne do lavice?

Deník Aha! vyzpovídal budoucí prvňáčky, kteří v doprovodu maminek nakupovali v obchodním centru v pražských Letňanech školní potřeby. V útrobách nákupních košíků mizely školní brašny, penály, pastelky, tempery, modelína a všechno to, co budou určitě potřebovat. I když přesně nevědí, co je čeká, na školu se už moc těší.

„Už umím nějaký písmenka, umím napsat máma a Anička a napočítat do 80,“ pochlubila se Anička Ryppelová (6). Její maminka Monika (38) byla při těch slovech na svou dceru patřičně pyšná. Podobně je na tom i šestiletý Dean Dimitrov. „Umím napočítat do 115 a taky znám barvy,“ chlubil se. „Na školu je připravený. Učí se totiž se sourozenci, kteří už do školy chodí,“ vysvětlila jeho máma Zdena (41).


Ředitel základky: Co potřebují, je naučíme
„Každý prvňáček je jiný, ale v zásadě by bylo vhodné, aby uměl pozdravit, poprosit o věc či o pomoc a poděkovat. Měl by znát základní barvy, určit počet věcí do pěti, počítat třeba do deseti a hlavně si zavázat tkaničky, případně zapnout boty na suchý zip,“ uvedl ředitel Základní školy Václava Havla v Poděbradech Vlastimil Špinka (53). Podle něj rozhodně není nutné, aby dítě znalo písmena, umělo se podepsat či napočítat do sta. „Proto jde do školy, kde ho tohle všechno naučíme. Nejdůležitější je, aby obstálo v základních komunikačních schopnostech,“ dodává šéf základky.

Co školáka naučit?
*Aby se sám umyl, oblékl, zavázal si tkaničky.
*Naučit ho jíst příborem.
*Má znát celé své jméno a adresu.
*Musí vědět, že se nesmí dávat do řeči s cizími lidmi a nic od nich brát.
*Měl by poznávat barvy a geometrické tvary.
*Počítat do pěti.
*Vyjadřovat se v celých větách.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.