Varování ÚAMK: V koloně číhá smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Varování ÚAMK: V koloně číhá smrt

Řidiči v kolonách často nedodržují bezpečnou vzdálenost.
Řidiči v kolonách často nedodržují bezpečnou vzdálenost. (Foto ara)

V Česku roste počet nehod, které se stanou při dojíždění do stojící kolony, řada z nich přitom končí tragicky. Pozor tedy v poslední dny prázdnin.

„Řidiči by se měli plně věnovat řízení za každé situace a především dodržovat bezpečnou vzdálenost,“ uvedl prezident ÚAMK Oldřich Vaníček a dodal: „Následkem jsou pak případy, včetně smrtelných, kdy do stojící kolony zezadu narazí osobní nebo nákladní automobil. V tom horším případě »slisují« dva kamiony mezi sebe osobní vozidlo.“ Osobák jedoucí po dálnici rychlostí 130 km/h je stejně nebezpečný při nárazu do kolony jako nákladní vůz.


Časté chyby
*Řidiči při dojezdu do kolony nejčastěji chybují v tom, že nezapínají výstražná světla, náhle a prudce brzdí, nedodržují bezpečnou vzdálenost a nevytvářejí nouzový pruh pro záchranná vozidla.
*Osobák ze 130kilometrové rychlosti brzdí na suché vozovce v průměru 130 metrů, na mokré 170 metrů a na vozovce pokryté sněhem nebo ledem 470 metrů.
*Náklaďáky by měly na dálnicích při rychlosti vyšší než 50 km/h dodržovat minimální vzdálenost 50 metrů, což je vzdálenost směrových sloupků u silnice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.