Pozor na sametky a muchničky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pozor na sametky a muchničky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zatímco sezona komárů pomalu končí, sametky a muchničky si brousí zuby na kořist a jejich štípnutí je nepříjemnější než komáří. Znáte »srpnovou vyrážku«? Způsobují ji právě sametky.

Muchnička

Moucha, která měří 2 až 5 milimetrů. Její štípnutí však bolí a také svědí, takže lidé mají tendenci si ránu rozškrábat, její štípnutí může vyvolat silnou alergickou reakci, proto je nebezpečnější než od komára nebo ováda.

Aby na vás nezaútočily

Nejlepší ochranou proti muchničkám jsou repelenty, které je dokážou odpudit. Při pobytu venku pomáhají dlouhé rukávy či nohavice, ideálně ve světlejších barvách (muchničky jdou údajně po tmavé).

Dravec s hezkým jménem

Sametka podzimní je téměř neviditelný půlmilimetrový roztoč. Někde se mu říká také sviluška, ačkoliv s těmi nemá vůbec nic společného. Žije v půdě, kam samička klade na jaře až do deseticentimetrové hloubky vajíčka, z nichž se líhnou larvičky. Ty vylézají z půdy a na trávě či nízkých keřích číhají na svého hostitele.

Pak se zachytí na kůži hostitele, naříznou pokožku a do ranky vypustí jedovaté látky, které štěpí tkáň hostitele. Sametky se směsí živí. Pod kůží zůstávají tři dny, pak odpadnou.

Sametky napadají psy i kočky

Jak zjistit, že původem nestálého drbání a vykusování nejsou blechy, ale sametky? Pokud najdete v meziprstí a pod končetinami u břicha, u ocasu a kolem uší oranžové hrbolky, je zvíře napadeno roztoči. K odstranění použijte přípravky proti parazitům ve spreji.

Když štípnou...

Rozpulte cibuli a přiložte ji na štípanec. Natrhejte netřesk a rostlinu přiložte přímo na místo po bodnutí. Zanícená místa po štípnutí ošetřete dezinfekcí. Štípnutí může způsobit otok, chlaďte ho, nebo použijte léky proti alergiím.

Domácí přípravek na sametky

Do sklenice plné jahodového listí přidejte dva stroužky česneku a jeden bobkový list. Uvedené ingredience zalijte čtyřmi lžícemi petroleje. Nechte den odstát a potom dávkujte kapátkem na jednotlivé pupence dvě až tři kapky.

Další triky
• potřete  pupenec bezbarvým lakem na nehty, osprchujte se horkou vodou

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.