Ochmýřená ošklivka bude kráskou: Sourozence jí zabily sovy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ochmýřená ošklivka bude kráskou: Sourozence jí zabily sovy!

Jůlinka překvapuje okolí svojí ošklivostí.
Jůlinka překvapuje okolí svojí ošklivostí. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Jestliže mláďata bývají označována za roztomilá, o několika dnů staré Jůlince se tohle říci rozhodně nedá. „Je to krásná ošklivka,“ říká zvířecí záchranář Zbyšek Karafiát.

Mládě sovy pálené je typickým důkazem krutosti přírody. „Její matka žije u nás v zajetí a snůšku vajec snesla tentokrát ve voliéře mimo hnízdní budku na okenní parapet,“ popisoval šéf záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku. Když se z vajec začali klubat Jůlinčini sourozenci, ostatní dospělé sovy ve voliéře je roztrhaly.

„Jůlinku jsme z voliéry raději odnesli do inkubátoru hned jak se začala líhnout,“ vysvětluje Karafiát. Teď se o ošklivku všichni ve stanici pečlivě starají, je totiž určena k vypuštění do volné přírody.

Víte že...
...sov pálených v přírodě ubývá? V roce 1989 se jejich výskyt odhadoval na 400 až 700 párů. Teď jich je podle ornitologů už jen do 100 párů.
Jednou bude Jůlinka stejně krásná jako její maminka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.