V kriminálu jako na hotelu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

V kriminálu jako na hotelu!

Třílůžák v kriminále. Vězni pečují i o květiny, každý má poličku na kosmetiku...
Třílůžák v kriminále. Vězni pečují i o květiny, každý má poličku na kosmetiku... (Foto VS ČR, ara)

Věznice útulnější, více soukromí a komfortu pro obviněné a odsouzené. To není filmové sci-fi, ale součást modernizace českého vězeňství. Podle jedněch to pomůže k nápravě delikventů, podle jiných půjde místo zaslouženého trestu o rekreaci.

Moderním trendem ve vězeňství je ubytování každého vězně na samostatné cele ve spojení s různými společnými činnostmi mimo ni. Modernizací již prošla například vazební věznice v Praze na Pakráci – cely pro dvě osoby, místo železného omláceného nábytku dřevěný, železná stěna, aby měli vězni soukromí při osobní hygieně, na chodbě plazmová televize a pingpongový stůl, kulturní místnost s knihovnou a možností zahrát si šachy.

„Modernizace i nadále probíhá v rámci humanizace výkonu vazby. Jednotlivé věznice tak činí v rámci svých finančních možností,“ řekla Aha! mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Podle ní je kladen hlavní důraz na prostředí ve výstupních odděleních, ve kterých se odsouzení připravují na samostatný život na svobodě. „Prostředí je jedním z aspektů, které působí na chování lidí, tedy i odsouzených, a může pozitivně působit proti recidivě,“ objasnila mluvčí.

Psycholog Jiří Jelen: Důležitější než komfort je práce
Psycholog Jiří Jelen

Jak hodnotíte »ubytování« ve věznicích v Česku jako psycholog?

„Je pravda, že cely jsou nevýhodně uspořádané. Lidí je v nich moc a často se v nich setkávají odsouzení, kteří nejsou po stránce osobnostní příliš narušení, s lidmi, kteří mají psychopatickou strukturu osobnosti. Problém je, že zdravý se pak může přiučit něco, co není k jeho prospěchu.“

Myslíte si tedy, že je třeba zvyšovat komfort?

„Že by komfort sám o sobě přispěl k nápravě odsouzeného, se nedomnívám. Vězeňské podmínky by měly být vždy takové, aby se do nich lidé neradi vraceli. Přínosem by byla jen možnost rozdělovat jednotlivé skupiny odsouzených podle kritérií narušení osobnosti.“

Kdo by se rád vracel...

„No, odsouzení často na svobodě žít neumí. Řada z nich se do vězení vrací programově. Mají v něm zajištěné bydlení, stravu, relativně optimální podmínky, zatímco na ulici jsou z nich bezdomovci. Vylepšování komfortu je skoro proti významu potrestání i prevence.“

Ubytování podle vás tedy není problém?

„Větší problém než ubytovací komfort je nedostatek pracovních činností. Pravidelné pracovní začlenění, rytmus života, který by jim byl užitečný i po propuštění, aby na svobodě po výkonu trestu obstáli.“

Jak se sedí ve světě?

Fešácký kriminál, nebo peklo na zemi? Každý stát pojímá vězení trošku jinak. Někde si trestanci zahrají golf nebo uvaří v kuchyňce, jinde se musí každou sprchu strachovat o své tělo a dávat úplatky bachařům. Jak to tedy vypadá ve světě ve srovnání s Českem? Podívejte se do galerie!



Přečtěte si
zadnice
24. 5. 2016 • 11:21

Humanizace "vězeňství"?

-bello-
24. 5. 2016 • 10:43

Studie dokazují, že člověk např. je-li člověk , zejména mladý na podpoře nebo bez práce delší dobu ( uvádějí mezní 1 rok) ztratí trvalé návyky životního rytmu a jeho začlenění je pak problém,A to mluví o těch venku, které mají svou rodinu atd. Takovýhle kriminál bez povinné práce a doplňování vzdělání je jak škola v přírodě pro začlenění cikánů.Nic neřeší !

ibuprofen
24. 5. 2016 • 09:09

Vedle zútulňování a komfortu na celách by bylo žádoucí postarat se vězňům o práci, aby si na ten komfort vydělali.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.