Ušetřete tisíce na potravinách! Kalendář nejlevnějších nákupů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ušetřete tisíce na potravinách! Kalendář nejlevnějších nákupů!

V lednici má každá potravina své předem stanovené místo.
V lednici má každá potravina své předem stanovené místo. (Foto Aha! – Dana Kolářová, Martin Přibyl, Jitka Pecharová, infografika Aha!, zdroj: Cenový servis, SZIF)

Stačí šikovné ruce, bystrá hlava a mrazák. Za rok díky nim ušetříte tisíce korun. Nakupujte sezonní produkty, to, co je právě levné a porcujte, zavařujte a mrazte.

Nakupujte u zdroje

Drůbežárny, masokombináty, pěstitelé zeleniny i ovoce nabízí často možnost nákupu produktů přímo u zdroje. Ty jsou někdy levnější, než když jsou v akci v supermarketech. Podobně prodávají i malí zemědělci svoje výrobky ze dvora. Ty pak spíš než cenou, bodují kvalitou. Nejvýhodnější pak bývají nabídky samosběru, kdy si kupříkladu chřest, jahody, třešně nebo jablka můžete nakoupit za zhruba poloviční ceny. Musíte si je ale sami načesat.

Kdy je co nejlevnější?

Vejce: květen až září
Brambory: září až prosinec
Papriky: červen až říjen
Rajčata: červen až srpen
Mrkev: září až prosinec
Jablka: říjen až leden
Banány: září až listopad
Pomeranče: prosinec až duben

Paběrkování, trik našich babiček

Ročně se jen v České republice znehodnotí více než pětina úrody. Na vině jsou často přísné estetické normy obchodních řetězců. Ovoce a zeleninu, která nevypadá dokonale, obchody nevykupují a farmáři je nechávají na poli a zaorávají jako hnojivo. Na řadě farem se přitom můžete těsně po sklizni domluvit a pomocí samosběru si takové plodiny sesbírat pro vlastní potřebu.

Jak uchovat potraviny co nejdéle?

Myslíte si, že v lednici se nic nezkazí? Je to populární chyba. Některé ovoce a zelenina tam vůbec nepatří. „V případě zeleniny nebo ovoce by některé druhy měly zůstat mimo lednici, protože rychleji podléhají zkáze v zimě. Jsou to třeba okurky, rajčata, banány. Obecně exotické ovoce. Pečivo by se mělo dávat do utěrky a do chlebníku. Když něčeho nakoupíte moc, stačí nakrájet a dát do mrazáku,“ upozorňuje Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo.

Co a kam patří v lednici

*Sýry: Vyhovuje jim teplota lednice, neměly by ale být blízko masa, začaly by se v nich množit hnilobné zárodky.
*Vejce: Špičkami dolů v samostatném oddělení, vyndané z papírové krabičky. Papírová krabička je líhní pro bakterie a do lednice nepatří.
*Maso: V nejchladnější části, na nejnižší polici. Musí být v uzavíratelné krabičce nebo zakryté vaničce, aby šťáva z něj nekontaminovala okolí.
*Uzeniny: Nejdéle vydrží při teplotě 4°C. Pozor ale na trvanlivé suché a polosuché salámy. Ty snesou i teploty 15 – 25°C a vhodnější je chladná, větraná a suchá spíž.
*Ovoce a zelenina: Při pokojové teplotě příliš rychle dozrávají. Vybalte je a dejte je do speciálních přihrádek na zeleninu úplně vespod lednice.

Co do lednice nepatří

*Exotické ovoce: Manga, ananasy a jiné exotické ovoce nechte v temnu v pokojové teplotě. Jsou zvyklá na tropické a subtropické teploty.
*Banány, rajčata, salátové okurky: Vyhovuje jim tma a teplota okolo 15 °C. V lednici rychle ztrácí konzistenci a chuť. Ideální je spíž.
*Brambory a cibule: Vyhovuje jim chlad a tma. Nikdy byste je ale neměli skladovat hned vedle sebe. Vzájemně se ovlivňují a urychlují zkázu, začnou dřív hnít a plesnivět.
*Sypké věci: Vybalte je do oddělených, dobře uzavíratelných krabiček. Rádi se do nich pouští škůdci, které si můžete přinést už z obchodu. Díky krabičkám se nerozšíří i jinam.

4 pravidla jak neutrácet zbytečně

1. Před nákupem prozkoumejte spíž a ledničku a pořiďte si seznam všeho, co potřebujete. Nekupujte nic, co v něm není.
2. Nedívejte se po slevách, ale po cenách. Mohli byste nakoupit něco, co nepotřebujete, nebo množství, které nestihnete spotřebovat.
3. Nechoďte nakupovat hladoví. Mozek vám pak velí házet do košíku věci bez rozmyslu.
4. Udělejte internetový průzkum. Stránky jako akcniceny.cz nebo kupi.cz vám prohledají aktuální letáky supermarketů a najdou ty nejlepší ceny.

Vařte beze zbytků

Pečené kůžičky Ládi Hrušky jsou extrémní příklad, ale takhle nějak šetřily naše babičky. Typickým příkladem jsou tradiční zabíjačky, kdy nevyužité nezůstalo téměř nic. Kupříkladu na kuřecím mase tak můžete ušetřit i více než polovinu ceny. Celé kuřata totiž můžete koupit ve velkém, rozporcovat na prsní řízky, stehenní řízky, paličky a křidýlka na pečení. Zbylé kosti a odřezky zas využijete při přípravě kuřecího vývaru. Co nevyužijete hned, můžete oddělené na jednotlivé porce zmrazit v mrazáku. Včetně přebytečného vývaru.

Udělejte si polotovary

Domácí polotovary vám ušetří peníze i zdraví. Vyhnete se totiž velkým dávkám konzervantů a nekvalitním surovinám. Udělejte si třeba domácí těsto z mouky, oleje, droždí, soli a vody a vyválejte z něj několik pizz. Každou zvlášť dejte do pytlíku a zmrazte. Kdykoliv je pak stačí ozdobit tím, co zrovna v lednici je a strčit do trouby. Jedna taková pizza vás vyjde na desetinu ceny polotovaru. Podobně si můžete udělat do zásoby třeba i smažený sýr, zeleninové směsi a celou řadu dalších jídel. A hlavně zavařujte!

Tohle se naučte a ušetříte

Těstoviny 300g: vyrobíte za 12 Kč, v obchodě 35 Kč.
Kuřecí řízky 1 kg: vyrobíte za 60 Kč, v obchodě 130 Kč.
Pizza 350 g: vyrobíte za 12 Kč, v obchodě 45 Kč.
Müsli tyčinky: vyrobíte za 3,50 Kč, v obchodě 10 Kč.
Jogurt 1 l: vyrobíte za 20 Kč, v obchodě 60 Kč.



Přečtěte si
František Klapal
1. 12. 2022 • 03:19

Tak u nás jsou potravny celkem značná položka rodinného rozpočtu, takže se na nich logicky snažíme taky ušetřit jak to jen jde. Hlavně teda nakupováním ve slevách. Mimochodem, když už jsem u těch slev, používáte slevové kupony? Jestli ne, tak určitě můžu doporučit. Pro spoustu českých eshopů je mají třeba na http­s://sl­evovy­kupon­.net/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.