Zázrak jménem quinoa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zázrak jménem quinoa!

Tato superpotravina pročistí střeva a dodá bílkoviny.
Tato superpotravina pročistí střeva a dodá bílkoviny. (Foto: Scom)

Zastánci zdravé stravy na ni nedají dopustit. Řeč je o merlíku čilském, kterému se říká taky indiánská pšenice nebo quinoa (čti kínoa). Jde o znovuobjevenou superpotravinu, která má blahodárný vliv na lidský organismus.

Tahle obilovina pochází z Jižní Ameriky, kde se připravuje už po tisíce let. Neobsahuje lepek, proto ji vyhledávají osoby trpící celiakií. Má minimum tuku, zato ale spoustu bílkovin, proto je vhodná pro vegetariány a vegany, kterým nahrazuje proteiny přijímané z masa.

Detoxikuje organismus
„Díky obsahu makroživin a minerálních látek doporučuji zařazovat quinou do jídelníčku všem lidem, kteří mají náročnou práci, ať už fyzicky nebo psychicky, a to nejen v období detoxikace,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl.

Proč je zdraví prospěšná?
Obsahuje velké množství bílkovin (má jich nejvíce ze všech obilovin!), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B₂ a E, železa, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vlákniny a vzácného lysinu. Prostě superpotravina.


Další účinky:
*Je lehce stravitelná.
*Ve 100 gramech je jen 6 gramů tuku, proto je vhodná při redukční a diabetické dietě.    
*Pomáhá lidem trpícím migrénou.
*Dokáže snížit krevní tlak.
*Funguje jako prevence proti rakovině tlustého střeva.

Červená a bílá
V obchodech se zdravou výživou jsou k dostání dva druhy této pšenice. Červená quinoa se vyznačuje jemnou oříškovou chutí, bílá na sebe zase dokáže lépe navázat chuť dalších potravin. Oba druhy můžete připravovat podobně jako kuskus, třeba s grilovanou zeleninou, balkánským sýrem, červenou řepou či avokádem.

Tip na přípravu

Merlík se vaří stejně jako rýže ve vodě asi 20 minut. Před vařením semena pořádně properte pod tekoucí vodou, jinak budou nahořklá! Pokud se při vaření objeví pěna, vyjměte jí. Quinou je možné použít taky jako zahušťovadlo místo mouky.

Víte, že...
...národní úřad pro letectví a kosmonautiku ( NASA) zařadil merlík čilský jako vhodnou plodinu do výzkumného programu pro dlouhé vesmírné lety řízené lidmi? Ne nadarmo o ní staří Inkové hovořili coby o »matce zrn«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.