Věří šimpanzi v Boha? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Věří šimpanzi v Boha?

Šimpanzi strom chvíli sledovali a pak do něj buď vhodili, nebo vložili kámen.
Šimpanzi strom chvíli sledovali a pak do něj buď vhodili, nebo vložili kámen. (Reprofoto Youtube)

To, že umějí používat kameny jako nástroje či zbraně, se ví už dlouho. Nové video z Guineje však naznačuje, že šimpanzům dost možná slouží i k jakýmsi podivným rituálům – staví si z nich cosi jako mohyly! Věří snad člověku blízcí lidoopi v Boha?

Biologové v Guineji si nedávno všimli zvláštních škrábanců na vykotlaných stromech, uvnitř kterých navíc objevili podivné hromádky kamení. Aby zjistili, o co jde, rozmístili poblíž kamery. A vzniklé záběry jim vyrazily dech!


Na videu je vidět velký šimpanzí samec, který opatrně přijde ke stromu a chvíli ho pozoruje. Pak poodstoupí, vezme si velký kámen a vší silou ho mrští proti kmeni. Pak přicházejí další a další šimpanzi a dělají totéž – »šutry« na kmen buď házejí, nebo je vkládají dovnitř. „Nejdřív jsme si mysleli, že jde o projev samčí dominance. Jenže těchto rituálů se účastnily i samice, a dokonce i mláďata,“ popisuje bioložka Laura Kehoe s tím, že jak se kameny vršily, připomínaly mohyly, které budovali pravěcí lidé! Mohly by mít tyto hromádky náboženský význam? „Je možné, že mají nějakou souvislost s vyznačováním teritorií, která šimpanzi obývají. Ale kdyby se jednalo o jakési šimpanzí svatyně, posvátné stromy, bylo by to ohromující,“ líčí Kehoe.

Podle nové německé studie mají zvířata, podobně jako lidé, slabost pro alkohol a drogy! „Některá jsou feťáci, jiná pijáci,“ říká biolog Mario Ludwig. „Třeba sobi milují muchomůrky červené, které obsahují halucinogeny. V době, kdy je dojídají, už se uvolněně vlní a kymácejí. Klokani zase žerou makovice a nechávají se omámit jejich morfinem. Spousta zvířat pak konzumuje kvasící ovoce, ve kterém vzniká alkohol.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.