Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu!

Když si budete kupovat kysané zelí, dejte přednost tuzemským dodavatelům, protože někteří zahraniční výrobci urychlují kvašení chemicky.
Když si budete kupovat kysané zelí, dejte přednost tuzemským dodavatelům, protože někteří zahraniční výrobci urychlují kvašení chemicky. (Profimedia.cz)

Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.

Slovo odborníka
„Kysané zelí obsahuje tzv. probiotické kultury. Tím se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí látky tlumící růst škodlivých bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.


Recept na domácí kysané zelí
Na 5litrovou nádobu je potřeba 5,5 kg nakrouhaného zelí, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu a 75 gramů cibule. Pro vylepšení chuti můžete přidat strouhaná jablka, pepř nebo bobkový list. Postup: Umyté hlávky zelí jemně nakrouhejte, promíchejte se solí, kmínem a cibulí. Vložte do kameninového hrnce a pořádně udusejte. Přikryjte víkem a žlábek pod ním naplňte vodou, aby se zelí nezačalo kazit. Nádobu uložte do temné místnosti s teplotou do 15 stupňů. Doba kvašení trvá 4–6 týdnů. Po vykvašení přendejte nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolujte, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch a nekazilo se.

Další recepty na kvašenou zeleninu najdete ZDE  >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.