Nový vědecký zázrak: Ochránce Země před asteroidy! Varuje vás den před smrtí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nový vědecký zázrak: Ochránce Země před asteroidy! Varuje vás den před smrtí...

Země má nového strážce před Armageddonem, za Willise hlídá asteroidy teleskop!
Země má nového strážce před Armageddonem, za Willise hlídá asteroidy teleskop! (Foto: Profimedia.cz, scom, ara)

Zemi čeká asteroidové tsunami! Britští vědci před ním varovali už koncem června (Aha! informovalo). V ohrožení před útokem těles, jež by z mapy vymazaly celé státy, je podle nich i Česko. Nadějí pro obyvatele Země má být systém teleskopů. Ten dokáže na blížící se meteorit varovat tři týdny před dopadem!

Za osmnáct dní Země přestane existovat, protože se srazí s asteroidem o velikosti Texasu. Podaří se včas přistát na asteroidu, zavrtat do něj jaderné nálože, odpálit je a pak se modlit, aby se nesrazil se Zemí? Tak líčil blížící se apokalypsu snímek Armageddon z roku 1998. V něm Zemi zachraňovali Bruce Willis (60) a Ben Affleck (43).
Ve skutečnosti by ale měl Zemi namísto akčních hrdinů zachránit právě systém teleskopů, který dá lidem čas na útěk. Pravda, ne příliš mnoho, ale nějaký mít přeci jenom budou. V praxi to znamená, že pokud by se např. na Prahu řítil meteorit vážící 5 megatun, mají obyvatelé metropole týden na to, aby se evakuovali do bezpečí.

Teleskop vybudovali vědci na havajském ostrově Maui a patří do systému Posledního varování před hrozícím nebezpečím. Zatím nás hlídá pouze jeden takový strážce, to by se ale mělo do konce tohoto roku změnit. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž plánuje, že se k teleskopu připojí i vesmírný dalekohled ATLAS.

„Shromažďuje užitečné snímky přesně podle plánu. Potřebujeme ještě menší úpravy nastavení, protože všechny systémy teprve dolaďujeme, nicméně zařízení na Haleakale už vyhodnocuje záznamy,“ přibližují experti. O třetím teleskopu, který by nás hlídal, budou teprve experti NASA jednat.

Za jak dlouho musíte zdrhnout?

Okres: 3 týdny
Pokud by hrozila srážka s tělesem vážícím 100 megatun a více, jež by zdevastovalo celý okres, varuje před ním teleskop 3 týdny předem.
Město: týden
V případě, že se např. na Prahu řítí těleso o hmotnosti 5 megatun, přijde varování min. týden předem.
Malé město: 1 den
Před 30kilotunovým tělesem, jež by dokázalo zničit malé město, dokáže systém teleskopů varovat den předem.

Autor:  red,vk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.