Obří justiční omyl! Lukáš Nečesaný (23) seděl bez důkazů za přizabití kadeřnice! Teď zrušili trest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Obří justiční omyl! Lukáš Nečesaný (23) seděl bez důkazů za přizabití kadeřnice! Teď zrušili trest

Trest si Lukáš odpykával ve věznici Mírov, kde dělal přes rok holiče.
Trest si Lukáš odpykával ve věznici Mírov, kde dělal přes rok holiče. (Foto Aha!: Jiří Nováček, infografika Aha!)

Justiční omyl! Celé 2 roky a 3 měsíce strávil za mřížemi student Lukáš Nečesaný (23), který byl odsouzen na 13 let za pokus o vraždu a oloupení kadeřnice Ludmily B. v Hořicích. Nejvyšší soud ho osvobodil, včera opustil vězení. Šílený útočník však běhá po svobodě. A soudci? Potrestaní nebudou..

„Bože, to není pravda,“ vzlykla včera v soudní síni Lukášova maminka Šárka (44) a padla do náručí manželovi. A přísný šéf liberecké nemocnice Luděk Nečesaný (44) měl mokré oči...

Sám mladík přijal verdikt soudce Jana Bláhy úlevným vydechnutím. „Jo!“ a příbuzní se rozplakali štěstím. Soudci jasně řekli, že proti chlapci chybějí důkazy. „Soudci nižších instancí přehlédli to, co bylo v jeho prospěch,“ zdůraznil. Lukáš od začátku vinu popíral. Nejvyšší soud řekl, že proti Nečesanému nesvědčí jediný přímý důkaz a i ty nepřímé nestačí k jeho odsouzení. Krajský soud v Hradci Králové tak bude muset o kauze znovu od začátku rozhodnout. A jeho verdikt už nesmí znít v neprospěch Lukáše. Cesta na svobodu byla volná. Justiční stráž odebrala hned v soudní síni chlapci pouta.

První kroky na svobodě udělal Lukáš necelé čtyři hodiny po verdiktu Nejvyššího soudu. V 16 hodin si před brněnskou věznicí padl do náruče s tátou, mámou, láskou Veronikou (22), babičkami, strýcem, tetou a neteřinkou Verunkou (5), která mu namalovala obrázek. »Jsi hrdina!« stálo na něm.

Co svědomí? Soudcům, kteří ho za mříže poslali, nic nehrozí. A to ani tehdy, když se nakonec Lukášovi vina neprokáže. „Je to maximálně věc jejich svědomí. Jiná situace by byla, kdyby se při nějakém přezkumu případu prokázalo, že při procesu z nějakého důvodu spáchali trestný čin, například manipulovali s důkazy,“ řekl pražský advokát Jan Černý. Skutečný útočník tak zřejmě stále chodí po svobodě...

Lukáš Nečesaný seděl bezmála dva roky ve věznici Mírov. Vězeňskou celu snášel lépe nejen díky podpoře rodičů, také své přítelkyně Veroniky Bartošové (22), která na něj celou tu dobu venku čekala. Dříve spolu lezli po horách a připadali si jako bratr a sestra. Když Lukáše obvinili z pokusu o vraždu, jejich vztah se začal měnit a postupně přerostl v lásku. Veronika plánovala se svým milým svatbu za zdmi kriminálu. „Pořád věřím, že Lukáše pustí na svobodu. Je nevinný, mockrát jsme ten jeho případ při návštěvách rozebírali a já vím, že to udělat opravdu nemohl a neudělal,“ řekla před pár dny. „A i kdyby se nic nezměnilo, tak si ho vezmu ve vězení.“ dodala. Dočkala se ho volného... A Lukášova maminka včera potvrdila: „Svatba bude! A na svobodě.“

Otec mladíka Luděk Nečesaný (44) emotivně zkritizoval činnost policie a žalobců. „Náš syn si hodně vytrpěl. V uplynulých dvou letech přehodnotil mnohé životní postoje. Jako dříve probíhala u chlapců vojna, tak on ji dostal v trochu krutějším provedení ve vězení,“ řekl Aha!. Rodina bude podle něj žádat od státu za uvěznění syna odškodné. Má být v řádech milionů.

6 věcí, které tu nesedí

1. Napadená kadeřnice Ludmila B. vypověděla, že ji přepadl mladík vysoký přibližně jako ona (tj. cca 160 cm), s krátkými vlasy, bez brýlí. Lukáš je zhruba o 20 cm vyšší než ona, na zádech měl batoh se skripty, nosí brýle a vlasy měl až na límec. Kvůli ostříhání přitom do kadeřnictví přišel.

2. Oběť tvrdila, že útočník měl za zády ukryté poleno. Divné je, že v ranách na hlavě neměla stopy po třískách nebo stromové kůře. »Rozpůlené poleno«, jak kadeřnice popsala vražedný nástroj, by je tam jistě zanechalo.

3. V kaluži krve na místě činu se našel otisk boty. Nepatřil však ani kadeřnici, ani jejímu synovi, ani Lukášovi, ani záchranářům či policistům. Kdo tam byl poté, co se kadeřnice zhroutila k zemi?

4. Při dvou policejních konfrontacích, kdy měla oběť identifikovat pachatele buď mezi jinými lidmi, nebo na jejich snímcích, Ludmila B. Lukáše nepoznala.

5. Kadeřnice si nevzpomíná, jestli se útočníkovi bránila. Policisté našli při doohledání místa činu šest ulomených nehtů oběti, odebrali z nich DNA, která ale Lukášovi nepatří.

6. Pachové stopy v kadeřnictví, které kriminalisté odebrali také s časovým prodlením, označil soudní znalec za kontaminované, a tudíž neprůkazné. Soud to ale vůbec nevzal v úvahu.

 



Přečtěte si
st.rec
21. 5. 2015 • 13:51

Jasně že ze svého stejně jako by měli odškodnit ty z videa-viděla jsi tu hrůzu?

prdyvrdy
21. 5. 2015 • 10:38

nevěřím, že je ten chlap nevinný- Spíš bych to viděl jako u Janouška prachy, prachy, prachy.

jity
21. 5. 2015 • 09:21

st.rec ať mu to odškodnění dají, ale ti co to zavinili pěkně ze svého.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.