Otřesné! Nejjedovatější pavouk Česka zaútočil a žena ochrnula! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Otřesné! Nejjedovatější pavouk Česka zaútočil a žena ochrnula!

Zápřednice jedovatá
Zápřednice jedovatá (Foto: ČTK, ara)

Probudilo ji šimrání na zádech, vzápětí ucítila bolestivé štípnutí a zanedlouho ji ochrnuly záda. Tak dopadla  obyvatelka Mostu, kterou kousl jeden z nejnebezpečnějších pavouků Česka, zápřednice jedovatá.

Tento pavouk  je nebezpečný, nyní se rozšířil i do míst, kde se s ním dříve lidé nesetkávali. Nepříjemnou zkušenost s jeho kousnutím nyní měla žena z Mostu. Vlezl jí až do postele. Ochrnutí ženě vydrželo až do odpoledne. Když prohledala ložní prádlo, našla na prostěradle malé, nenápadné pavoučky hned dva. Oba již mrtvé.

„Protože se v médiích nedávno objevila informace o výskytu zápřednice jedovaté, majitel domu o ní vyhledal informace a popis se nápadně shodoval. Proto nás hned informoval a oba exempláře nám i předal,“ řekla Stanislava Pöschlová z odboru  životního prostředí mosteckého magistrátu.

Zápřednice jedovatá
Patří v Česku k původním druhům, ale až do konce minulého století byla velmi vzácná. Od 90. let se rychle šíří. Odborníci zatím její výskyt zdokumentovali hlavně na jižní Moravě, v Českém středohoří a v některých částech Polabí.


Nejjedovatější pavouci Česka - Co člověku hrozí?

1. Zápřednice jedovatá
Po kousnutí až 48 hodin horečky, malátnost, bolesti v místě kousnutí, dočasné ochrnutí místa kousnutí, bolesti hlavy, popř. otoky v místě kousnutí. Neohrožuje život, ale větší pozor musí dávat lidé s alergií či s vážnějšími srdečními potížemi.

2. Stepník moravský
U zdravého člověka způsobuje kousnutí horečnatý stav doprovázený silným zrychlením tepu, tlakem v hlavě a zrudnutím obličeje. Ten po přibližně dvou hodinách končí a zbytek dne přetrvává silná bolest hlavy. Stepník neohrožuje lidský život.
Stepník moravský


3. Křižák pruhovaný
Podobně jako další křižáci je jedovatý, ale jeho kusadla jsou malá a takřka neschopná prokousnout lidskou kůži. Jeho jedu se tedy nemusíme bát. Pokud by se mu ale povedlo kůži prokousnout, pro člověka není životu nebezpečný.
Křižák pruhovaný

Přečtěte si
prroud
3. 8. 2014 • 12:09

Klasika,opravdu OTRESNE,kterej magor dela nadpisy! .Otresny by bylo,kdyby ochrnula naporad,troubo!

peterwilliams
3. 8. 2014 • 06:53

to je od tech chovatelu a pak pousti do přírody nebo v dome...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.