Metanol připravil Vladimíra (53) o zrak: Úřady s ním teď ale krutě vyběhly… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Metanol připravil Vladimíra (53) o zrak: Úřady s ním teď ale krutě vyběhly…

Vladimír nevidí, ale podle úřadů je soběstačný...
Vladimír nevidí, ale podle úřadů je soběstačný... (Aha! - Jiří Krušina)

Nejhorších 17 měsíců života má za sebou Vladimír Lipina (53) z Havířova. V září 2012 si dal pár panáků rumu. V pití byl přimíchaný metanol, a Vláďa přišel trvale o zrak. Úřady mu místo pomoci komplikují život. Dokonce mu snížily příspěvek na péči.

Půl roku po otravě metanolem žil Vladimír u dcery Markéty. „Padesát let vidíte, a najednou je kolem vás tma. Netrefíte na záchod, nenajdete zubní kartáček, nemůžete bez dozoru ven, nevidíte televizi ani oči milovaných lidí. Co prožívám, se nedá popsat,“ popisuje Vladimír.

Jeho přáním byl návrat do jednopokojového bytu. „Nemohl jsem být u dcery donekonečna. Má svůj život. Přesto jí za její obětavost a pomoc děkuji. Loni v dubnu jsem se vrátil domů, kde se znova učím žít. Umím si napustit hrnek s vodou, ale do obýváku jej nepřenesu. Chodím s rukama před sebou a orientuji se podle nábytku a futer,“ pokračoval Vláďa.

Brácha v akci

Bez bratra Břéti (46) si Vláďa téměř nedokáže představit svůj další život. „Stará se o mě. Pere mi, vaří mi, vodí mě na procházky, chodí za mě do banky, do obchodu i na poštu. Navíc mi čte i sportovní noviny, a když se díváme na fotbal či hokej, tak mi popisuje, jak gól vypadal,“ zavzlykal Vladimír.

Pomoc? Vůbec žádná!

Slepý Vladimír požádal úřady o přidělení karty ZTP. „Přišla úřednice z pracáku. Udělala se mnou dotazník. Nelhal jsem a řekl, že se umím obléknout, umím se umýt a jsem schopen se najíst. Zda si nalévám džus, či savo ale nepoznám, dokud neochutnám. I tak rozhodla, že jsem téměř soběstačný a snížila mi příspěvek na péči z 8 na 4 tisíce korun,“ posteskl si Vladimír.

Autor:  kru

Přečtěte si
jakeline
5. 3. 2014 • 15:52

Pravda neměl chlastat do jisté míry si to zavinil sám!!A když už tak nemá na úřadech plácat nesmysly to se nevyplácí!!!

rezacek
4. 3. 2014 • 15:43

Je pravda, že ta úřednice je asi úplně vylízaná. Je ale pravda, že kdyby nechlastal, tak se mu to nestalo.

abvydavatelstvi
3. 3. 2014 • 22:32

Jak tam má hezky čisto .... je to fakt pravda když se říká že chlapi jsou lepší kuchaři a udržují větší pořádek než ženy ......!!! Ty co michali a dávali do distribuce metanol by měli popravit.... je to spoustu zničených Životů a rodin...... jenom proto že nenazranci potřebovali penize.... proč jsou lidé tak hnusne chamtivi......do hrobu si nikdo z nás nic nevezme.... a svědomí dokáže pořádně potrapit.....!!!

jana52
3. 3. 2014 • 22:01

souhlas, souhlas, stačí bejt tmavej a začít křičet, ba přímo řvát... zažila jsem to nedávno v čekárně u doktorky a přsně to zafungovalo...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.